Mihail Saakašvili
0

"NATO treba poslati Gruziji jasniji signal o članstvu"

FENA
Gruziji treba jasniji signal od vojnog saveza NATO-a da je na putu ka članstvu, jer da je bilo tako, mogao se izbjeći augustvoski rat s Rusijom, izjavio je u srijedu gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili.

NATO je obećao pružiti Gruziji i Ukrajini, dvjema bivšim sovjetskim republikama, eventualno članstvo, ali je na samitu u Bukureštu u aprilu odbio odobriti zvanično članstvo ili Akcijski plan za članstvo, poznat kao MAP.

Rusija se protivi gruzijskom i ukrajinskom članstvu u NATO-u tvrdeći da širenje Alijanse kod njenih granica prijeti njenoj sigurnosti.

U decembru bi Alijansa trebala nastaviti svoju politiku otvorenih vrata, ali nakon rusko-gruzijskog sukoba neke članice žele odgodu primanja u članstvo Ukrajine ili Gruzije, saopćili su zvaničnici.

"Potreban nam je jasan politički signal iz NATO-a da smo na putu (ka članstvu)", izjavio je Saakašvili na konferenciji za novinare tokom posjete Oslu.

Kazao je da su dvosmislenost i nejedinstvo među saveznicima učinili Gruziju ranjivom u sukobu. "August se možda nikada ne bi desio da nije bilo te dvosmislene poruke iz Bukurešta", kazao je.

Rusija je pokrenula kontranapad na Gruziju u augustu nakon što je Gruzija poslala vojnike u pokušaju da obnovi kontrolu nad proruskom otcijepljenom regijom Južnom Osetijom.

Norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio je kako je prerano reći kada će NATO biti u stanju da odluči o članstvu Gruzije, ali je kazao da je započet Intenzivirani dijalog. Dodao je da su Gruziji potrebne reforme prije nego što bi se mogla pridružiti.

Sakašvili je imenovao 35-godišnjeg Grigola Mgaloblišvilija u ponedjeljak da zamijeni reformista Lada Gurgenidzea na mjestu premijera i bavi se novim izazovima nakon rata s Rusijom.

Gruzijski lider ponovio je da neće biti "nikakvih radikalnih promjena" u novoj vladi i kazao je da premijer ima "punu samostalnost" u uspostavi kabineta.