Svijet
0

NATO o Afganistanu

FENA
Ministri odbrane zemalja članica NATO-a sastaju se u srijedu u Holandiji, a sastanak je obilježen rastućim napetostima u vezi s operacijama sjevernoatlanskog vojnog saveza u Afganistanu - kao i napetostima duž tursko iračke granice.

Obnova Afganistana se odvija sporije nego što je očekivano i talibani - svrgnuti s vlasti prije šest godina - jačaju svoj utjecaj na jugu zemlje.

Amerikanci čine oko polovine od oko trideset pet hiljada NATO-vih vojnika trenutno u Afganistanu, a SAD su sve nestrpljivije zbog oklijevanja drugih članica NATO da u doprinesu u većoj mjeri operacijama u misiji ISAF-a.

Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hop Shefer je pred sastanak u Holandiji u srijedu, ponovio poziv zemljama članicama sjevernoatlanskog vojnog saveza da pošalju u Afganistan vojnike u okviru pojačanja koja su već prihvatile kao nužna.

Govoreći za BBC, on je rekao da NATO ostvaruje napredak u svim dijelovima Afganistana, čak i na problematičnom jugu zemlje, ali da je potrebno da se uradi još više.

Objasnio je da je nužno ubrzati napore u obuci afganistanskih oružanih snaga kako bi one mogle da preuzmu dužnosti od vojnika NATO-a.

Američki sekretar za odbranu Robert Gates je rekao da ne zadovoljava stanje u kojem savez sa dva miliona vojnika pod komandom nije uspio da osigura 'skromne' dodatne jedinice koje je obećao.

Genralni sekretar NATO-a traži od članica da upute više vojnika u Afganistan i tako ispune obećano. Glavni zadatak traženog pojačanja međunarodnih vojnih snaga u Afganistanu bio bi obuka afganistanskih snaga sigurnosti.

SAD su također pozvale Japan da ne prekida svoju podršku misiji u Afganistanu, u obliku isporuka goriva za ratne brodove koji podržavaju strano vojno prisustvo u toj zemlji.

U Japanu se vodi politička rasprava o tome da li produžiti podršku ovoj međunarodnoj vojnoj operaciji, a dogovoreni period japanske pomoći ističe krajem mjeseca.

Američki ambasador u Tokiju je pozvao Japan da ne ostane dosljedan u pružanju pomoći u borbi protiv terorizma.

Ministarski sastanak članica NATO u holandskom mjestu Noordwijku počinje rano popodne, a očekuje i mogućnost da ministri razmotre aktuelnu i buduću ulogu NATO na Kosovu.