Svijet
0

Nastavljeno suđenje Sadamu bez prisustva glavnih optuženih

FENA
Sadam Husein u srijedu nije prisustvovao nastavku suđenja protiv njega, a njegovi advokati su bojkotovali suđenje zahtijevajući smjenu glavnog sudije za koga tvrde da je pristrasan prema bivšem iračkom lideru.

Predsjednik sudskog vijeća sudija Rauf Abdel-Rahman održao je prvo suđenje iza zatvorenih vrata, zabranjujući novinarima i televiziji da uđu u sudnicu. Nije bilo jasno da li je Sadam bio na toj sesiji, javio je AP.

Kada je saslušanje kasnije otvoreno za javnost, Sadam i četvorica ostalih optuženika, međutim, nisu bili prisutni. Samo troje optuženih je prisustvovalo, uz advokate koje im je odredio sud.

Glavni tužilac Jaafar al-Moussawi zatražio je od sudije da prisili sve optužene da prisustvuju suđenju. Abdel-Rahman je odlučio da se suđenje nastavi, ali da će taj zahtjev biti saslušan na narednoj sesiji.

Nakon burnoga ročišta u nedjelju kad je sudac Rahman izbacio jednoga branjenika i jednoga branitelja, javlja AP, cijela je Sadamova advokatska ekipa izašla iz sudnice u znak protesta, a Sadam je ispraćen van jer je odbio nove branitelje po službenoj dužnosti.