Zbog prijema Palestine u UNESCO
0

Nastavlja se gradnja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i osam njegovih ministara, koji čine uži sastav vlade, odlučili su u utorak da pokrenu novi talas izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, u okviru sankcija prema Palestinskoj upravi pošto su Palestinci primljeni kao punopravan član UNESCO-a.

Netanyahu je dao instrukcije već u utorak da se ubrza izgradnja 2.000 stambenih jedinica u istočnom Jerusalemu i naseljima Guš Ecion i Maale Adumim, prenose agencije.

"Sva pomenuta područja su ona koja će ostati pod izraelskom kontrolom na osnovu svakog mirovnog sporazuma", navedeno je u saopćenju iz ureda Netanyahua.

Jedan visoki zvaničnik izraleske vlade izjavio je poslije specijalnog sastanka vlade, sazvanog da se diskutuje o potezu agencije UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESCO-a, da je odlučeno takođe da se obustavi transfer novca PU kao privremena mjera do konačne odluke.

Zvaničnici u Netanyahuovom kabinetu rekli su da je ubrzanje izgradnje naselja samo početni odgovor na prijem Palestinaca u UNESCO i da će biti diskusija na tu temu u narednim danima.

Izrael je još u ponedjeljak upozorio da će razmotriti svoju saradnju s tom agencijom, prvom kojoj su Palestinci težili da se pridruže nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas podnio zahtjev za punom članstvom u UN 23. septembra.