Hiljade ljudi na ulicama
115

Nastavak protesta u Kanadi: Kamiondžije zbog obavezne vakcinacije blokirale glavni grad

N. O.
Protesti u Ottawi (Foto: EPA-EFE)
Protesti u Ottawi (Foto: EPA-EFE)
Demonstranti protiv odluke o obaveznoj vakcinaciji za kamiondžije koji prelaze američko-kanadsku granicu blokirali su glavni grad Kanade drugi dan zaredom. Hiljade demonstranata pridružilo se takozvanom "Konvoju slobode" u Ottawi.
Policija je započela istrage nakon nekoliko incidenata, uključujući pojavu zastava sa svastikom i snimak žene koja gola pleše na grobu nepoznatog vojnika.

Ministrica odbrane Anita Anand rekla je da su incidenti "za svaku osudu".

Policija Ottawe je na Twitteru objavila da je u toku nekoliko istraga o skvrnavljenju brojnih spomenika u glavnom gradu, kao i o "prijetećem i nezakonitom ponašanju prema policiji i drugim pojedincima".

Širom grada kamiondžije su blokirale ulice, kao i oko zgrade kanadskog parlamenta, a gradonačelnik Ottawe Jim Watson rekao je da su neki demonstranti maltretirali osoblje u narodnoj kuhinji, tražeći besplatne obroke nakon što su ih restorani odbili zbog nepoštivanja pravila o nošenju maski u zatvorenom prostoru.

Premijer Justin Trudeau i njegova porodica također su u subotu napustili svoj dom u Ottawi zbog sigurnosnih razloga.

Oko 90 posto od 120.000 kanadskih prekograničnih kamiondžija sada je vakcinisano, u skladu sa odraslom populacijom u zemlji.

Demonstracije su od poziva da se prekine prekogranični mandat prerasle u zahtjev za ukidanjem svih pravila o vakcinama širom zemlje, a neki demonstranti su se obavezali da će nastaviti svoje proteste jer su uklonjeni.

Trudeau je demonstrante nazvao "malom marginalnom manjinom" tokom konferencije za novinare ranije ove sedmice.

Iz SAD-a su također poručili da strani vozači kamiona moraju pokazati dokaz o vakcinaciji da bi ušli u zemlju.