"Odmah prestanite"
41

Narod Maori zabranio antivakserima da izvode popularnu haku

D. B.
Narod Maori je poručio demonstrantima antivakserima na Novom Zelandu da "odmah prestanu" koristiti popularnu haku.

Ka Mate haka je veoma popularna jer je izvodi novozelandski nacionalni ragbi tim, ali je pleme Ngati Toa, koje ima zakonsko pravo na haku, zabranilo je demonstrantima da izvode ratni ples tokom demonstracija.

Ovo upozorenje je stiglo u vrijeme kada je procent vakcinisanih pripadnika naroda Maori nizak. Samo 61 posto naroda Maori je u potpunosti vakcinisano, dok je 77 posto primilo prvu dozu. Cilj Novog Zelanda za cijelu populaciju je 90 posto vakcinisanih.

"Pleme Ngati Toa osuđuje korištenje Ka Mate hake kako bi se promovisale poruke protiv vakcinacije. Mnogi naši preci su preminuli tokom prethodnih pandemija, a mi znamo da je vakcina najbolja zaštita od koronavirusa. Ohrabrujemo našu porodicu da se vakciniše što prije", navodi se u saopćenju.

Oko 2.000 demonstranata se okupilo prošle sedmice ispred parlamenta u Wellingtonu gdje su nosili transparente s antivakserskim porukama.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern je ranije kazala da se nastavnici i medicinski radnici moraju u potpunosti vakcinisati.