Svijet
37

Napadač pucnjavu navodno najavio putem 4chana, drugi korisnici ga ohrabrivali

Klix.ba
Foto: EPA
"Ima vas ovdje i dobrih. Ne idite sutra u školu..." (Foto: 4chan.org)
Napadač Chris Harper Mercer, koji je ubio 15 studenata na jednom koledžu u Oregonu, svoje djelo je najvjerovatnije najavio putem internet platforme 4chan.org. Javnost je najviše zapanjilo to što su ga drugi korisnici platforme savjetovali na koji način da počini ubistva.

Prvi post pojavio se 30. septembra u 23:19 sati.

Anonimni korisnik, za kojeg se pretpostavlja da se radi o Chrisu Harperu Merceru, napisao je: "Ukoliko živite negdje na Sjeverozapadu, ne idite sutra u školu. Sutra ću vam javiti šta se dogodilo".

Ostali korisnici navodno su napadača podstrekivali na djelo: "Ukoliko se odlučiš, nemoj zaboraviti ponijeti nož", "Ubijat ćeš samo studente? Šteta, moji djed i baka žive odmah iza ugla", samo su neki od komentara.

Jedan od korisnika savjetovao ga je da ne koristi vatreno oružje, jer bi to moglo imati posljedice na američki Zakon o oružju, prema kojem svaki odrasli građanin SAD-a ima pravo posjedovati vlastito oružje.

Također, jedan od korisnika ga je zamolio da ubije dvoje studenata koje najviše mrzi Chada i Stacey.

Prema izvještajima policije, niko od sudionika chata nije ništa prijavio policiji. Šta više, činilo se kao da su sa strepnjom čekali da vide šta će se desiti, prenosi Bild.

Neposredno nakon pucnjave chat je nastavljen, a jedan od korisnika je napisao: " Da, jedan od nas je počinio pucnjavu, ali nije on kriv. Krivo je društvo."