Ima mrtvih
40

Napad s elementima agresije: Izrael raketirao područje Damaska u Siriji

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U izraelskom raketnom napadu na područje Damaska ​​tokom noći ubijena su četiri sirijska vojnika, a četiri su ranjena, izvijestili su sirijski mediji pozivajući se na vojni izvor. Izrael još nije komentirao događaj.

Izrael je posljednjih godina izveo stotine napada na mete u dijelovima Sirije pod kontrolom vlade, uključujući udare na aerodrome Damasku i Alepu. Tel Aviv kaže da cilja na baze grupa povezanih s Iranom, poput onih koje koristi libanski pokret Hezbollah.

"Danas oko 2:20 sati (1:20 sati po srednjoevropskom vremenu) izraelski neprijatelj je izveo zračnu agresiju iz smjera okupirane sirijske Golanske visoravni i napao ciljeve u blizini grada Damaska", saopćili su iz vojske Sirije. Sirijska protuzračna odbrana oborila neke od projektila.

Izrael je okupirao sirijsku Golansku visoravan 1967. godine i kasnije se povukao s njenog dijela. Između dijela koji kontrolira Izrael i onog koji kontrolira Sirija nalazi se tampon zona u kojoj od 1974. godine djeluju međunarodni promatrači u misiji UNDOF.