Afganistan
0

Naoružani napadači oteli 12 iranskih inžinjera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naoružani napadači oteli su 12 iranskih inžinjera koji su gradili cestu u zapadnom Afganistanu, saopćili su u ponedjeljak iranski i afganistanski zvaničnici.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast izjavio je da su iranski inžinjeri radili za građevinsku kompaniju u zapadnoj pokrajini Farah a incident je pod istragom iranskih i afganistanskih vlasti, prenosi AP.

"Militanti u tom području preuzeli su odgovornost za otmicu i zaprijetili su ubiti taoce ako se ne zaustave radovi na cesti", saopćio je general Sayed Mohammad, načelnik policije pokrajine Farah.

Gradnja puta prekinuta je na određeno vrijeme. Policija je pokrenula operaciju potrage u području u kojem su oteti.

Mohammad je rekao da je po njegovim informacijama oteto 13 Iranaca zajedno s dvojicom Afganistanaca dok su se vozili ka građevinskoj lokaciji u dva vozila.

Razlog razlike u brojkama nije bio odmah poznat.

Direktor javnih radova te pokrajine, Ghulman Hazrat Shahiq, izjavio je da su oni radili za kompaniju po imenu Jahidi Nasri Tehran, s kojom je sklopljen ugovor da izgradi 121 kilometar puteva u Farahu i da je posao dovršen otprilike do polovine.

Otmice - većinom Afganistanaca - zbog otkupnine ili iz političkih razloga česte su u Afganistanu, gdje je nasilje učinilo napore na obnovi zemlje skupim i opasnim.