Napadač likvidiran
2

Nakon spriječenog napada ponovo otvorena centralna željeznička stanica u Briselu

Klix.ba
(Foto: Twitter/PieterjanHuyghebaert‏)
Briselska Centralna željeznička stanica jutros od osam sati ponovo je otvorena nakon sinoćnjeg pokušaja napada. Autobuske i metro linije funkcionišu po planu i život se ponovo vraća u normalne tokove uz visok nivo pripravnosti, javljaju belgijski mediji.

Pripadnici belgijske vojske usmrtili su sinoć oko 20:30 sati jednu osobu poslije manje eksplozije na stanici, nakon čega su ljudi evakuisani i policija opkolila šire područje centralne stanice.

Zavladala je panika, a osim željezničke stanice evakuisani su i obližnji kafići, restorani i svi drugi objekti. Nije bilo drugih stradalih osoba.

Ovaj događaj se smatra terorističkim činom, a dalja istraga je u toku. Tijelo počinioca napada odvezeno je rano jutros, a tokom noći policija je prikupila veću količinu materijala u vrećama i kutijama. Policija je saopćila da je nosio ruksak i pojas s eksplozivom.

Podsjećamo, posljednji teroristički napad u Briselu desio se u martu 2016. godine kada su u eksplozijama na aerodromu i željezničkoj stanici ubijene 32 osobe.