Svijet
4

Nakon saobraćajne nesreće na istoku Španije u Kataloniji proglašena dvodnevna žalost

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Čelnik katalonske vlade Carles Puigdemont je nakon saobraćajne nesreće, koja se dogodila jutros na istoku Španije, u kojoj je poginulo 14 osoba, u Kataloniji proglasio dvodnevnu žalost.

Puigdemont, koji je došao na mjesto nesreće, novinarima je kazao kako će dani žalosti biti ponedjeljak i utorak.

Najmanje 14 osoba je poginulo, a 43 povrijeđeno u jutrošnjoj saobraćajnoj nesreći u kojoj se autobus sudario sa putničkim automobilom na autocesti AP-t u istočnom španskom gradu Tarragoni. Trideset povrijeđenih je hospitalizirano, a među njima se nalaze i državljani Švicarske, Norveške, Velike Britanije, Turske, Ukrajine i Španije.

Većina putnika su bili studenti programa Erasmus iz različitih zemalja.Puigdemont je istakao da je autobus saobraćao iz Valensije ka Braceloni nakon što su njegovi putnici prisustvovali festivalu Las Fallas u Valensiji.

"Nismo još uvijek utvrdili identitet poginulih. Zbog toga nismo ni porodicama mogli javiti. Nadam se da ćemo uvrditi identitet u narednih nekoliko sati", kazao je Puigdemont. Španski kralj Felipe VI i nekoliko političkih lidera izrazili su saučešće. Ovo je najveća autobuska nesreća u Španiji od 2000. godine.