Svijet
0

Nakon protesta masovna pljačka na Madagaskaru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Policija pokušava obuzdati pljačku po madagaskarskoj prijestolnici dan nakon što su hiljade protuvladinih protestanata zapalili kompleks državne radio-televizije u nemirima u kojima je život izgubilo više osoba.

Predsjednik Marc Ravalomanana u utorak je pozvao na mir, stoji u izjavi na internetskim stranicama predsjedničkog ureda.

  • Važno je da svako od nas čini što može kako bi se vratili mir i sigurnost, rekao je predsjednik, navodi se u izjavi.

Policajci u ponedjeljak nisu izlazili na ulice što je dovelo do nagađanja da podržavaju protest. Stanovnici Antananariva u utorak ujutro zatekli su prazne police i razbijene prozore na više prodavnica.

Madagaskarski Crveni križ je rekao da su dvije osobe ubijene a 17 ranjeno u neredima, javio je Associated Press.

Agencija DPA javila je da se broj mrtvih uvelike povećao u ponedjeljak kada su vojska i policija zapucale na pljačkaše pokušavajući uspostaviti red nakon protesta.

Policija je potvrdila da su vojnici ustrijelili petero pljačkaša trgovina i poslovnih objekata, prvenstveno onih povezanih s poslovima predsjednika Ravalomanana.

Radio stanica Antsiva je javila da je nekoliko pljačkaša ubijeno u južnom gradu Tuelaru, ali to još nije službeno potvrđeno.

Pljačka je počela u ponedjeljak nakon protesta više desetaka hiljada pristaša opozicije protiv, kako su rekli, rastućeg predsjednikovog autoritarizma. Protestanti podržavaju gradonačelnika Antananariva Andre Rajoelina.

Madagaskarski mediji javili su da je u dva dana poginulog 19 protestanata.