Pauk lijevak
0

Nakon poplava u Sidneju došlo do najezde otrovnih pauka

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Najezda najotrovnijih pauka na svijetu očekuje se u Sidneju nakon jake kiše i poplava, rekli su iz Australijskog parka gmizavaca u srijedu, upozorivši da smrtonosni paukovi mogu potražiti utočište u kućama bježeći od poplave.

Neprestana kiša prouzrokovala je velike poplave u državi New South Wales, dok su dijelovi predgrađa sjeverozapadnog Sydneya još uvijek pod vodom.

Stanovnici su u srijedu dočekali sunce nakon višednevnih padavina, da bi dobili "hitno upozorenje" da se pripreme za priliv smrtonosnog pauka-lijevka, koji je endemski u regiji Sidnej.

"Nadolazeće toplo vrijeme i visoka razina vlage savršena su prilika za najezdu pauka narednih dana", rekao je direktor parka Tim Faulkner u izjavi.

"Uz nevjerovatne poplave koje smo doživjeli na širem području Sydneya, oni su prisiljeni napustiti svoja staništa i traže utočište u sušnim područjima," dodao je.

"Nažalost, to bi moglo značiti da će se vrlo brzo naći u kućama za stanovanje."

Slike hiljada pauka koji su pobjegli iz poplavnih voda već su proteklih dana postale viralne na društvenim mrežama, zastrašujući arahnofobe dok su se mase osmonogih stvorenja rojile ogradama i zgradama.

Spomenuta vrsta poznata je zbog svog izuzetno opasnog i brzo djelujućeg otrova, sa 13 zabilježenih smrtnih slučajeva od ugriza.

Međutim, vjeruje se da niko nije umro otkako je ranih 1980-ih uveden program zaštite.

Australijski park gmizavaca, koji pruža spasonosni protivotrov, ohrabrio je ljude koji se "osjećaju dovoljno sigurno da to učine" da uhvate i isporuče lutajuće paukove u određene sabirne objekte.