Svijet
8

Nakon Pariskog sporazuma: Postignut drugi historijski dogovor o smanjenju gasova "staklene bašte"

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Zemlje koje su se sastale u Ruandi postigle su historijski dogovor o smanjenju gasova koji pogoršavaju globalno zatopljenje. Dogovor je baziran na smanjenju fluorougljikovodika (HFC)koji se najčešće nalazi u frižiderima, klima uređajima i raspršivačima.

Delegati su prihvatili kompleksan amandman Montrealovog protokola koji obavezuje bogate zemlje da smanje nivo HFC-a do 2019. godine. Američki sekretar John Kerry kazao je da je to žrtva za spas zemlje.

"To je monumentalan korak naprijed koji se odnosi na potrebe nacija ali dat će šansu da smanjimo zatopljenje planete za pola stepena", kazao je.

Novi dogovor ima tri vrste obrazaca za različite zemlje. Bogatije zemlje poput EU i SAD počet će sa smanjivanjem HFC-a s obavezom da ga reduciraju za 10 posto do 2019. godine. Razvijenije zemlje poput Kine i Latinske Amerike zaustavit će proizvodnju ovog gasa do 2024. godine.

Indija, Pakistan, Iran, Irak i zemlje Zaljeva učinit će to 2028. godine.

Eksperti predviđaju da će se ovim smanjiti CO2 u atmosferi za 70 milijardi tona do 2050. godine. Ipak, neki sumnjaju u smanjenje temperature zbog odluke da Indija i Kina kasne sa smanjenjem HFC-a.

Sporazum u Kigaliju napravljen je na osnovu Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama koji je potpisalo 190 država prošlog decembra, a koji postaje operativan u novembru.