Ali ima svoje uslove
39

Nakon otkaza u svojoj firmi zbog laganja upravnom odboru, osnivač ChatGPT-a bi se mogao vratiti na posao

S. Š.
Sam Altman (Foto: X.com)
Sam Altman (Foto: X.com)
Sam Altman mogao bi se vratiti u firmu kao izvršni direktor ChatGPT developera OpenAI usred pritiska investitora nakon što je dobio u petak otkaz zbog laganja upravnom odboru.
Altmana je u petak otpustio odbor kompanije, navodeći kako nije bio "iskren u svojoj komunikaciji", što je potez koji je izazvao iznenađenje mnogih.

Međutim, investitori OpenAI - među kojima je i Microsoft - zalažu se za njegovo vraćanje, prema izvještajima.

Pored špekulacija o povratku u kompaniju čiji je suosnivač, Altman je objavio fotografiju na X, nekadašnjem Twitteru, gdje nosi OpenAI bedž za goste s natpisom: "Prvi i posljednji put da nosim jedan od ovih."

Prema pisanju Giardiana, koji se poziva na pisanje The Verge, web stranica za tehnološke vijesti, navodno je Altman u nedjelju bio u kancelarijama OpenAI-a na pregovorima o njegovom povratku. Izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella, navodno posreduje u razgovorima između Altmana i odbora.

Paul Graham, tehnološki investitor i mentor Altmana, objavio je na X: "Nitko na svijetu nije bolji od Sama u rješavanju ovakve situacije."

Prema Wall Street Journalu, Altman razmišlja o povratku, ali je dioničarima rekao da želi novi odbor i upravljačku strukturu kao preduvjet, dok on balansira između opcije pokretanja nove kompanije s bivšim kolegama iz OpenAI-a. WSJ je rekao da će Altman ovog vikenda odlučiti između ove dvije opcije.