Svijet
57

Nakon masakra nad 2.000 ljudi, Boko Haram ima svoju "državu"

Klix.ba
(Foto: EPA)
Nakon pet dana paljenja i ubijanja na sjeveru Nigerije, Boko Haram je okončao svoju najsmrtonosniju kampanju.

Posljednji osvajački pohod počeo je 3. januara, a okončan je 7. januara padom grada Bage uz obalu jezera Chad. Nekoliko dana poslije svijetom su počele kružiti glasine, a kasnije i potvrđena svjedočanstva o masakru nad čak 2.000 osoba.

Krajem 2014. godine, lider Boko Harama Abubakar Shekau rekao je kako želi osnovati "halifat" po ugledu na Islamsku državu u Siriji i Iraku, a britanski Telegraph piše kako je padom teritorije oko grada Bage san postao stvarnost.

Nakon pada grada, Boko Haram kontroliše površinu od oko 50.000 kvadratnih kilometara. Boko Haram sada kontroliše područja 11 nigerijskih regija na kojima živi 1,7 miliona stanovnika, piše Telegraph.

Krvavi pohod nije prestao paljenjem sela na sjeveru Nigerije jer je u nedjelju u gradu Maiduguri poginulo 20 ljudi nakon što je eksplodirala bomba pričvršćena na tijelo otete 10-godišnje djevojčice.

Nigerijska armija, ogrezla u korupciji i nesposobnosti, pokazala je kako nije dorasla pritisku militanata i ne može pružiti značajniji oblik otpora.

Vezani članci