Prevencija umjesto reakcije
0

Nakon Katrine drugačiji pristup uraganima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prije tri godine administracija predsjednika Busha i savezni dužnosnici za izvanredne situacije bili su žestoko kritizirani jer nisu imali plan uza New Orleans prije uragana Katrina. Dok se moćni uragan Gustav približava ovom gradu, vlasti ovaj put imaju drugačiji pristup: prevencija umjesto reakcije.

Ministar za domovinsku sigurnost Michael Chertoff izjavio je da je vlada planirala mjere za sljedeću oluju još od Katrine. Savezna agencija za upravu u izvanrednim situacijama – FEMA – već ima kamione s nužnim zalihama spremne na 15 različitih lokacija. Osamnaest ekipa za spašavanje i potragu je spremno. Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin naložio je evakuaciju stariji građana i nemoćnih još prije negoli je putanja Gustava utvrđena, javio je Glas Amerike.

Kad su prognoze postale zlokobnije, Nagin je naložio obaveznu evakuaciju i osigurao velik broj autobusa i vozova. Dodao je da će se oni koji ne napuste New Orleans morati brinuti sami za sebe. Također je upozorio potencijalne pljačkaše da će ići izravno u zatvor. Nakon Katrine policija je jednostavno tražila od pljačkaša da jednostavno ostave ono što su ukrali i potom bi ih pustila da odu.

Predsjednik Bush bio je napadan prije tri godine da nije želio odustati od svog rasporeda i posjetiti New Orleans sve do nekoliko dana nakon Katrine. Predsjednik Bush je jučerašnji dan proveo u sjedištu FEMA-e u Washingtonu i otkazao je svoje sudjelovanje na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke koja počinje u ponedjeljak.

Dužnosnici u američkoj saveznoj državi Louisiani naredili su građanima da napuste domove prije dolaska uragana Gustav što se očekuje tokom današnjeg dana.

Američki Centar za praćenje uragana procjenjuje da će Gustav prilikom dolaska do kopna biti uragan četvrte kategorije s vjetrovima brzine između 210 i 250 kilometara na sat. Meteorolozi procjenjuju da će obalna područja biti pogođena plimnim valom visine i do pet metara.

Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff izjavio je u nedjelju da su lokalne vlasti puno bolje pripremljene nego za Katrinu kad su lokalne i savezne vlasti bile kritizirane zbog spore reakcije. Predsjednik Bush proglasio je izvanredno stanje savezne vlade za Louisianu te dijelove Mississippija i Alabame.