Šest stranaka formira vlast
0

Nakon 20 mjeseci Belgija konačno dobija vladu

SRNA
Elio Di Rupo (Foto: AFP)
Elio Di Rupo (Foto: AFP)
Belgijske političke stranke sinoć su konačno postigle dogovor o koaliciji za formiranje vlade, nakon rekordnog perioda poslije izbora bez formiranja najvišeg organa izvršne vlasti.

Nova vladajuća koalicija od šest stranaka, koja je već izgubila godinu i po od četverogodišnjeg mandata, obećala je u sporazumu na 180 stranica da će provesti reforme i stabilizovati državne finansije.

Vlada će morati da zadovolji zahtjeve flamanske većine, koja govori holandski jezik, o prekidu daljeg jačanja ovlaštenja belgijskih regiona, i možda će morati da sastavi novi budžet, pošto ekonomisti ocjenjuju da je sadašnji nacrt previše optimističan u pogledu prognoziranog ekonomskog rasta.

Razgovori o budžetu trajali su šest sedmica i zaključeni su na kraju 18-satne rasprave, nakon što je agencija Standard and Poor's umanjila kreditni rejting Belgije sa AAA na AA+.

Novu vladu predvodit će lider socijalista, frankofon Elio di Rupo. On će zadržati većinu ministara iz privremenog kabineta vršioca dužnosti premijera Iva Leterma, ali će im dodijeliti druge uloge.

Flamanski hrišćanski demokrata Steven Vanackere postat će ministar finanisija, a frankofonski liberal Didier Reynder bit će imenovan za ministra vanjskih poslova. Nova vlada će položiti zakletvu tokom dana, saopštila je kraljevska palata.

Di Rupo će biti prvi belgijski ministar sa francuskim kao maternjim jezikom od 1979. godine i prvi iz regiona Valonije od 1974. godine. Istovremeno, on će biti prvi sin imigranata na čelu belgijske vlade i prva osoba na ovoj funkciji koja se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac.
Anketa u listu Soar pokazala je da samo 29 posto Flamanaca imaju povjerenje u Di Rupa, dok podrška u frankofonskoj Valoniji dostiže 69 posto.

Stranka N-VA, koja se zalaže za otcjepljenje Flandrije od Belgije, ima podršku od 35 posto među flamanskim glasačima.

Razgovori o formiranju vlade, u kojima je učestvovala i N-VA, bili su blokirani mjesecima, zbog čega su se pojavile spekulacije o mogućem raspadu Belgije poslije 181 godine postojanja.