Svijet
0

Najviše samoubistava američkih vojnika u posljednjih 26 godina

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Prošle godine je zabilježena najviša stopa samoubistava među američkim vojnicima u posljednjih 26 godina, a četvrtina njih počinjena je u Iraku i Afganistanu, pokazuje najnoviji izvještaj objavljen u četvrtak.

U izvještaju se spominje 99 potvrđenih samoubistava aktivnih vojnika u 2006. godini, više od 88 koliko ih je bilo prošle godine i najviše od 1991. godine u vrijeme Zaljevskog rata kada ih je bilo 102.

Stopa samoubistava u američkoj vojsci mijenjala se proteklih 26 godina, od rekordnih prošlogodišnjih 17,3 posto na 100.000 vojnika, do 9,1 posto tokom 2001. godine.

Irak je prošle godine bio mjesto s najviše pokušaja i izvršenih samoubistava, navodi se u izvještaju.

Među 99 slučajeva je 28 vojnika koji su sudjelovali u oba rata i 71 koji nije. Žene koje su raspoređene u Irak i Afganistan dva puta češće posežu za samoubistvom od žena koje nisu poslane u rat, ističe se.

Preliminarne brojke za prvu polovicu 2007. pokazuju da bi ukupni broj samoubistava vojnika mogao biti manji, ali ipak veći među vojnicima koji sudjeluju u ratovima.

U izvještaju se, prenosi Hina, navodi da su propale emotivne veze, zakonski i finansijski problemi te stres glavni činitelji koji vojnike navode na samoubistvo.