Revolucija na ulici
18

Najveći ustanak u novijoj povijesti SAD-a: Black Lives Matter kao festival otpora u srcu Seattla

I. Č.
Foto: Seattle CHAZ/CHOP Official / Twitter
Foto: Seattle CHAZ/CHOP Official / Twitter
Demonstranti su u duhu lijeve revolucionarne prakse 8. juna 2020. godine, nakon što je ubijen Afroamerikanac George Floyd, proglasili autonomnu zonu u srcu grada Seattle u američkoj državi Washington gdje se proteklih dana desio jedan od najvećih ustanaka u novijoj američkoj povijesti.

Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ), poznat i kao Capitol Hill Organized Protest (CHOP), okarakterisan je u dijelu američkih medija, pa i od samog predsjenika Donalda Trumpa, kao teroristička operacija koju kontroliraju anarhističke ćelije. No, fotografije, snimci i svjedočenja iznutra pričaju sasvim drugu priču...

Demonstranti su za vrijeme boravka u šest okupiranih blokova i jednom parku Capitol Hilla nastojali uspostaviti stabilnu infrastrukturu omogućivši rad medicinske klinike, kafića pa čak i održavanje koncerata i drugih društvenih aktivnosti, od kojih su najvažnije rasprave o budućnosti uspostavljene "slobodne zone".

Na Capitol Hillu se, od uspostavljanja autonomne zone, nalazilo više različitih anarhističkih i ljevičarskih pa čak i konzervativnijih grupa, koje su sa istim žarom podržavale pokret "Black Lives Matter". To ih je sve vrijeme držalo na okupu, premda je primjetno da su, kako vrijeme prolazi, splasnule ambicije s početka.

Ni sami organizatori nisu sigurni kako je došlo do stvaranja CHAZ-a budući da se sve odigralo haotično i nadrealno. Definitivno je jedino da je do toga došlo nakon velikih protesta i nereda održanih u Washingtonu zbog ubistva Georga Floyda. U tim blokovima je sedmicu i po bilo svakodnevnih sukoba.

Policija se nakon žestokih sukoba povukla s tog prostora i demonstranti su, prema vlastitim tvrdnjama, postavili barijere da se zaštite od novih, potencijalnih napada. Prostor su prvo čuvali svojim tijelima da bi potom na tom prostoru počeli postavljati barijere. Sve ostalo se, kako tvrde, dešavalo spontano.

"Za nas marginalizirane svaka interakcija s policijom može biti smrtna kazna. CHAZ je protuotrov svemu tome. Naš naglasak na obnovi je pokretačka snaga iza CHAZ-a. 'Autonomno' za nas znači autonomiju od policijske čizme na našem kolektivnom vratu. Policija nam ne treba", kazao je jedan demonstrant za ROAR.

Prvog dana nakon proglašenja autonomne zone nije postojala nikakva infrastruktura. U narednih nekoliko dana stotine ljudi su radile na uspostavljanju infrastrukture, da bi došli do toga da je napravljen svojevrstan grad unutar grada. Imaju, kako tvrde, ambulantu i prilično sofisticiranu distribuciju hrane.

Okupljeni su se redovno uključivali u svakodnevne rasprave oko sporova i problema. Osigurali su prostor za raspravu, kafić, centar za brigu o djeci, informativne šatore i informativne sesije s besplatnom literaturom, noćnim projekcijama filmova i binom za nastupe različitih bendova.

Organizatori su CHAZ okarakterisali kao svojevrstan festival otpora za koji kažu da je slobodan za sve one koji se solidarišu sa životima crnaca.