Najmanje 170 mrtvih
0

Najtragičniji požari u historiji Australije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najtragičniji požari u historiji Australije, od kojih se neki pripisuju piromanima, nastavljaju da bjesne u ponedjeljak na jugoistoku zemlje, gdje je živote izgubilo najmanje 170 ljudi, prema posljednjem policijskom izvještaju.

Australski premijer Kevin Rad je rekao da je u šumskim požarima u jugoistočnoj Australiji poginulo više od 170 ljudi - i da je katastrofa dostigla razmjere 'masovnog ubistva' jer se vjeruje da su požari podmetnuti.

Vlasti države Victoria, koja je platila najveći danak u ovim požarima, uputile su nova upozorenja od novih žarišta zbog velike brzine vjetra.

Kako vatra prijeti da se proširi, hiljadama iscrpljenih dobrovoljnih vatrogasaca, u borbi s vatrenom stihijom već nekoliko dana, pridružila se i vojska.

U požaru su izgorjeli cijeli gradovi, a preživjeli svjedoče o vatrenom zidu koji je harao prostranstvima pod makijom i o vatrenim loptama koje su padale na gradove s neba.

Očevici opisuju vatrene zidove veličine četverospratnice, drveće koje eksplodira i nebo iz kojeg pada kiša pepela.

Vatra je uništila 30 000 hektara šuma, poljoprivrednih dobara i naselja.

Radi se o najtragičnijim požarima u zemlji nakon onih poznatih pod imenom "Srijeda pepela" iz 1983., u kojima je smrtno stradalo 75 osoba u Victoriji i susjednoj državi južne Australije.

Strahuje se da će se broj žrtava povećati kada se požari stave pod kontrolu.

U Melburnu se živa ovoga vikenda popela mjestimično do 46,4 stepena Celuzijevih, što je rekord za februar.