Trošila ga na plastične operacije
7

Najmoćnija žena Meksika optužena za prisvajanje sindikalnog novca

SRNA
Elba Esther Gordillo (Foto: AFP)
Elba Esther Gordillo (Foto: AFP)
Sindikalni lider Elba Esther Gordillo, poznata kao najmoćnija žena u Meksiku, privedena je na osnovu optužnice za korupciju.

Gordillo upravlja sindikatom prosvjetnih radnika od 1,5 miliona članova, a na teret joj se stavlja da je iz sindikalnog fonda na svoje račune preusmjerila oko 200 miliona dolara.

Niko iz njenog pravnog tima nije odgovorio na optužbe, ali je ona u prošlosti odbacivala navode o zloupotrebama fondova.

Njeno privođenje izvršeno je u vrijeme provođenja velike reforme obrazovanja u Meksiku. Predsjednik Enrique Pena Nieto potpisao je odluke o izmjeni sistema u kojem je položaj predavača bilo moguće prodati ili naslijediti.

"Vodimo slučaj o nelegalnoj upotrebi sindikalnih fondova, radi koristi nekoliko ljudi, uključujući Elbu Esther Gordillo", izjavio je državni tužilac Jesus Murillo Karam, prenio je BBC.

Ona je izbačena iz Institucionalne revolucionarne stranke premijera Pene Nieta 2006. godine i formirala je sopstvenu partiju.

Ovog mjeseca protiv nje je podignuta optužnica za "sistematsku pronevjeru" sindikalnog novca u periodu od 2008. do 2012. godine. Tužilaštvo tvrdi da je Gordillo (68) trošila sindikalni novac za plastičnu operaciju, te za luksuzno opremanje svog doma.