Širom Evrope
0

Najmanje 80 mrtvih od hladnoće

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Broj žrtava zimskih oluja širom Evrope porastao je danas na 80, a saobraćajni haos pojačan je usljed nastavka obustave saobraćaja brzih vozova kompanije "Eurostar".

Desetine hiljada putnika blokirano je na željezničkoj liniji London - Pariz, a otkazane su stotine letova širom kontinenta. Svuda se dešavaju saobraćajne nesreće i prekidi u snabdijevanju električnom energijom.

U Parizu je jedan automobil sletio s klizavog puta, što je izazvalo iskakanje iz šina putničkog voza, pri čemu je povrijeđeno 36 ljudi. U Zagrebu je putnički voz udario u betionski graničnik, a u ovom incidentu povrijeđeno je 50 osoba.

Poljske vlasti objavile su da su 42 osobe umrle od hladnoće u posljednja tri dana, nakon što je temperatura pala na minus 26 stepeni Celzijusa. Žrtve su uglavnom beskućnici.

Ukrajina je registrovala 27 smrtnih slučajeva od hladnoće, šest ljudi poginulo je u nesrećama u Njemačkoj, a troje u Austriji. U Francuskoj je zabilježeno  smrzavanja dva beskućnika.

Letovi su otkazani u Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji i Španiji, a glavni autoputevi blokirani su širom Evrope. U nekim regionima izmjereno je pola metra snijega.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi zatražio je od uprave "Eurostara"  objašnjenje za prekid željezničkog saobraćaja ispod La Manša i naredio da vozovi krenu do sutra.
"Eurostar"  je saopštio da bi vozovi mogli da krenu ujutru ukoliko testovi u tunelu  "prođu dobro", ali da normalan saobraćajni režim neće biti obnovljen prije petka.

Francusko Ministarstvo saobraćaja naredilo je istragu. "Eurostar"  navodi da su se vozovi pokvarili, jer nisu mogli da izdrže naglu promjenu temperature pri ulasku sa spoljašnje hladnoće u tople tunele.