Svijet
0

Najmanje 233 mrtvih: Raste broj stradalih u Ekvadoru nakon zemljotresa

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U najsnažnijem zemljotresu koji je u posljednjih skoro četiri decenije pogodio Ekvador poginule su 233 osobe, potvrdio je predsjednik te zemlje Rafael Correa.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richterovoj skali trajao je oko 40 sekundi, a apicentar je bio 27 kilometara jugoistočno od Muisnea, slabo naseljenog područja prepunog ribarskih luka.

Correa je potvrdio broj stradalih na svom Twitter profilu dok se letio iz Rima gdje je boravio u zvaničnoj posjeti. Ekvadorski zvaničnici sapćili su ranije da je broj povrijeđenih u zemljotresu veći od 580.

Predsjednik Correa proglasio je vanredno stanje u šest pogođenih pokrajina i apelovao na stanovništvo svoje zemlje da ne paniči.

U snažnom potresu u subotu uništeni su priobalni gradovi, a stanovnici su pobjegli na povišena područja.

Zemljotres je ostavio štete i u velikom komercijalnom središtu Guayaquilu u kojem su se neke zgrade djelomično urušile, a na cestama su nastale pukotine. U tom gradu srušio se i most. Nakon potresa uslijedila je serija od više desetina manjih podrhtavanja, objavila je seizmička služba.

U Pedernalesu, gradu sa 40.000 stanovnika nedaleko od epicentra zemljotresa, mnogi stanovnici su noć proveli na otvorenom, a spasilačke ekipe nastoje ispod ruševina izvući i spasiti zatrpane ljude.

"Neka su sela potpuno uništena. Ono što se dogodilo ovdje u Pedernalesu je katastrofalno, Činimo sve što možemo, ali ne možemo puno toga", kazao je Gabriel Alcívar, gradonačelnik Pedernalesa.

Zbog opasnosti od pojave cunamija hiljade ljudi iz priobalnih naselja su evakuirane, a prema posljednjem saopćenju nadležnih institucija ta opasnost je prošla. Više od 10.000 vojnika i hiljade vatrogasaca, spasilaca i volontera su stigli na područje na kojem je zemljotres nanio razaranje širokih razmjera.