Svijet
0

Najmanje 19 mrtvih u avionskoj nesreći u Kongu

FENA
Nema nikog preživjelog među 19 osoba, od kojih 14 putnika, koje su se nalazile u avionu privatne kongoanske kompanije, a koji se srušio u četvrtak u narodnoj četvrti na istoku Kinšase, saopćio je zvaničan izvor.

"Nema preživjelih. Avion je potpuno ugljenisan. Broj osoba također ubijenih prilikom pada aviona na kuće još nije poznat", rekao je komesar policije Masina, četvrti u kojoj se desila nesreća, javio je AFP.

Avion Antonov 26, kompanije Africa One, srušio se na jednu zgradu u Masini, narodnoj četvrti Kinšase, blizu aerodroma, precizirao je ministar za humanitarna pitanja Jean-Claude Muyambo.

Očevici su, pak, izjavili da je avion, koji je upravo poletio s aerodroma, Kinšasa u pravcu Tashikape, pogodio desetak kuća a potom se zapalio.

U avionu je bilo 19 osoba, od kojih 14 putnika i pet članova posade, prema potvrdi o prijemu robe dostavljenoj uredu generalne direkcije za migracije na aerodromu.

Aerodromski zvaničnik Appo Ilunga izjavio je da se Antonov-26 srušio u trgovačko područje kvarta Kingasani oko 10,30 sati, javio je AP.

Svjedoci kontaktirani putem telefona izjavili su da je područje bilo puno dima i da je tržnica bila puna ljudi kada se avion srušio.

Ilunga je kazao da je avion tek uzletio s aerodroma na putu ka centralnom Kongu. Kingasani se nalazi oko pet kilometara od aerdroma u Kinšasi.

Teretnim avionima u Kongu često upravljaju iskusni piloti iz bivših sovjetskih država ali su avioni često stari, loše održavani i pretrpani.

Ruska novinska agencija Itar-Tass javila je da je avion imao rusku posadu.

U 1996., Antonov-32 srušio se nekoliko sekundi nakon uzlijetanja s glavnog aerodroma u Kinšasi, klizeći po prometnoj ulici i udario je u tržnicu na otvorenom. U padu je poginulo najmanje 300 ljudi, u jednoj od najgorih avionskih nesreća u istoriji Konga.

Samo nekoliko prohodnih puteva povezuje Kongo nakon decenija ratova i korumpirane vladavine, prisiljavajući teško osiromašeni narod zemlje da se oslanja na često nesigurne brodove ili avione radi prevoza.