Afganistan
0

Najmanje 14 mrtvih u napadima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 14 Afganistanaca, među kojima osam vojnika i policajaca, ubijeno je u utorak u nekoliko napada širom zemlje, objavile su u srijedu afganistanske vlasti.
  • Najtragičniji napad desio se u pokrajini Nangarhar, kada su naoružane osobe otvorili vatru na jedno porodično vozilo, ubivši šest civila, navodi se u saopćenju afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija koji je ovaj napad osudio, prenosi AFP.

Ministarstvo unutarnjih poslova je saopćilo da su u Heratu, provinciji na iranskoj granici, koja je relativno pošteđena nasilja, najmanje četiri policajca ubijena u bombaškom napadu.

Ministarstvo odbrane je objavilo da su četiri afganistanska vojnika ubijena u dva različita napada na istoku i u pokrajini Kandahar, koja je bila glavno uporište bivšeg talibanskog režima.

Afganistanske snage sigurnosti, koje su česta meta talibanskih napada, u centru su američke strategije za stabilizaciju zemlje. Washington i njegovi međunarodni saveznici računaju ubrzati njihovu reformu i pojačati ih kako bi se mogli povući na vrijeme i povjeriti im sigurnost zemlje.