Irak
0

Najmanje 114 ubijenih u napadima u ponedjeljak

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj poginulih u napadima u ponedjeljak širom Iraka dostigao je 114, pošto mrtvačnice u Basri saopćile da je u tri eksplozije u tom južnom iračkom gradu poginulo 30 osoba.

Ovaj ponedjeljak je po broju žrtava ekstremističkih napada najgori u Iraku od početka godine.

Napadi su izvedeni u više iračkih gradova, od Mosula na sjeveru zemlje, preko Bagdada, do Basre. Mete napada bile su uglavnom pijace i kontrolni punktovi, a u eksplozijama je ranjeno više od 300 osoba.

Najsmrtonosniji incident dogodio se u Hili, gdje je u eksploziji dvije autobombe i napadu bombaša samoubice život izgubilo najmanje 40, a ranjeno više od 135 osoba.

U Basri je u eksplozijama bombi na pijaci ubijeno 30 osoba, naveli su zaposleni u mrtvačnicama u tom gradu, prenosi u utorak AP.

Vjeruje se da su koordinirani napadi u različitim dijelovima irače prijestonice, kao i zapadno, južno i severno od Bagdada djelo ćelija Al-Qaide, koja želi da pokaže kako njena snaga nije oslabljena posljednjim uspjesima američke vojske u ratu protiv pobunjenika.

Val nasilja pokazao je da su pobunjeničke snage i dalje jake, mada su Al-Qaidi nanijeti teški udarci, od kojih je ključna prošlomjesečna racija tokom koje je ubijen lider te terorističke organizacije u Iraku Abu Ajub al Masri.

Nasilje u Iraku smanjeno je od okončanja sektaškog rata šiita i sunita, koji je trajao 2006.-2007. godine, ali pošto nova vlada još nije formirana poslije izbora 7. marta, napetost i incidenti su u porastu.