Zemljotres u Španiji
0

VIDEO / Najmanje 10 ljudi poginulo, više od 60 povrijeđenih

Sarajevo-x.com
Zemljotres magnitude 5,3 pogodio je u srijedu južni dio Španije. Prema pisanju lokalnih medija srušeno je nekoliko zgrada u blizini grada Lorce, a smrtno je stradalo najmanje 10 osoba, dok je njih više od 60 povrijeđeno, prenosi Earthquake-report.com

Potres je registriran u 16.47 minuta u Lorci. Prije ovog potresa, u 15.05 sati registriran je potres jačine 4,4 stepena. Lokalne televizijske stanice prikazale su snimke na kojima spasioci pokušavaju izvući ljude iz krhotina.

Smrt četiri osobe potvrdio je i gradonačelnik Lorce Francisco Jodar u izjavi za jedan lokalni radio.

Španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero je naredio raspoređivanje vojnih jedinica na teren. Zemljotres se osjetio i u Madridu, ali nema podataka o eventualnoj šteti ili žrtvama u tom gradu.

Bolesnici i osoblje su evakuisani iz jedne lokalne bolnice oko 19.30 sati po lokalnom vremenu, jer se u blizini nalazi klizište koje bi se moglo pokrenuti. Pacijenti su prebačeni u drugu bolnicu.

Vlasti su upozorile da bi se naknadno mogao srušiti toranj Virgen de las Huertas, a oštećeni su i neki spomenici zaštićene baštine, kao što je svetište Virgen de la Huerta. Ukupna materijalna šteta se već procjenjuje na 25 miliona eura.