Evropska komisija
0

Najavljen postupak protiv Francuske, ali ne zbog diskriminacije Roma

FENA
Pia Ahrenkilde Hansen
Pia Ahrenkilde Hansen
Evropska komisija u srijedu je najavila da će do sredine sljedećeg mjeseca zbog protjerivanja Roma otvoriti postupak pred Evropskim sudom pravde (ECJ) protiv Francuske, ali ne zbog diskriminacije Roma već zbog neprenošenja evropske direktive u nacionalno zakonodavstvo.

Postupak će pokrenuti zbog neprenošenja evropske direktive o slobodi kretanja ako Pariz do tada ne da čvrsta jamstva s preciznim vremenskim planom kada će to učiniti, ali je izostalo pokretanje postupka zbog diskriminacije.

"Komisija smatra da Francuska još nije u svoje nacionalno zakonodavstvo prenijela direktivu o slobodi kretanja. Stoga je Komisija danas odlučila da će poslati službeno upozorenje Francuskoj u kojem će zatražiti da u potpunosti u svoje zakonodavstvo unese direktivu, osim ako prije 15. oktobra ne podnese prijedlog mjera za prenošenje direktive s preciznim kalendarom", izjavila je glasnogovornica Evropske Komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Komisija je o tom pitanju u srijedu raspravljala više od dva sata i prema glasnogovornici Ahrenkilde Hansen svi su se povjerenici složili s takvim zaključcima.

Slanje službenog upozorenja prvi je korak u pokretanju postupka koji ne mora nužno završiti pred ECJ-em, jer se većina slučajeva riješi prije tužbe sudu.

Komisija navodi da je Francuska na "najvišoj političkoj razini" 22. septembra dala jamstva da mjere koje je vlada u Parizu poduzela nisu bile uperene protive određene etničke manjine, nego da se na isti način postupa sa svim građanima EU-a te da će francuske vlasti osigurati djelotvornu i nediskriminirajuću provedbu zakona EU-a u skladu s Ugovorima i Poveljom o temeljnim pravima.

"Komisija će nastaviti razmjenjivati informacije s Francuskom i njezinim će vlastima poslati pismo s detaljnim pitanjima o praktičnoj primjeni političkih jamstva koja su dana", dodaje Komisija.

Komisija nije pokrenula postupak protiv Francuske zbog diskriminacije Roma kao što je najavljivala povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. Ona je sredinom septembra zaprijetila da će pokrenuti postupak pred Evropskim sudom pravde protiv Francuske zbog kršenja evropskog prava u slučaju protjerivanja Roma u Rumunjsku i Bugarsku.

Reding je najavila da namjerava otvoriti postupak pred ECJ-em protiv Francuske zbog diskriminacijske provedbe propisa o slobodi kretanja ljudi. "Osobno sam uvjerena da Komisija neće imati drugog izbora osim pokrenuti postupak protiv Francuske. Namjeravam to predložiti predsjedniku Evropske komisije", izjavila je Reding na konferenciji za novinare 14. septembra, prenijela je Hina.

Zbog njezinog neuobičajeno oštrog istupa i usporedbe francuske politike prema Romima sa situacijom iz Drugog svjetskog rata došlo je do pravog verbalnog rata između Pariza i Evropske komisije.