Učestali incidenti
83

Na Long Islandu u dvije sedmice zabilježeno pet napada ajkula

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Turist koji je plivao u plićaku na Long Islandu u srijedu doživio je napad ajkule, a to se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je nedaleko od te lokacije ajkula napala surfera.

U samo dvije sedmice je na Long Islandu zabilježeno pet napada ajkula, a posljednja žrtva je bio 46-godišnji muškarac koji je ušao u vodu do struka. Ajkula ga je napala nešto poslije 18:00 sati na plaži Seaview Beach.

"Ajkula mu je došla iza leđa te ga je ugrizla za zglob lijeve ruke te stražnjicu", saopćeno je iz policije.

Ipak, muškarac je uspio izaći iz vode te je helikopterom transportovan u bolnicu, a njegove povrede nisu opasne po život.

Ovaj napad se dogodio manje od 12 sati nakon što je 41-godišnji advokat Shawn Donnelly također bio žrtva napada ajkule koja ga je ugrizla za list noge dok je surfao nedaleko od Smith Point County Parka u Shirleyju oko 7:30 sati. Deset dana prije ovog napada je ajkula ugrizla i 33-godišnjeg spasioca Zacha Galla.

Također, 30. juna je plivač na plaži Jones Beach zadobio povredu desnog stopala nakon što ga je ugrizla ajkula.

Još jedan spasioc je bio žrtva ajkule 7. jula na plaži Ocean Beach, a povrijeđeno mu je stopalo.

Plivanje je u četvrtak zabranjeno na Fire Islandu u periodu od 90 minuta nakon što je spasioc, koji nije bio na dužnosti, ugledao ajkulu dok je surfao oko 8 osati.

Policija nassaua je također dobila dojavu o viđenoj ajkuli blizu plaže Tobay Beach u Oyster Bayu oko 13:20 sati, ali povrijeđenih nije bilo.

Ajkule vjerovatno greškom napadaju ljude dok love ribu, a riječ je o pješčanim tigrastim ajkulama i još dvije vrste koje se hrane ribom.