Italija
0

Na Lampedusu u 24 sata stiglo 1.800 imigranata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stotine imigranata iz sjeverne Afrike došle su do talijanske obale u posljednja 24 sata, što je doprinijelo imigracijskoj krizi koja je izazvala napetost među evropskim vladama i razmišljanja o privremenoj ponovnoj uspostavi granične kontrole.

Policija je saopćila da je u noći na subotu osam brodova s oko 1.800 ljudi iz Tunisa i Libije doplovilo do otočića Lampeduse.

Lampedusa, otok na pola puta između Tunisa i Sicilije s 5.000 stalnih stanovnika, u središtu je imigracijske krize koju su prouzročile pobune u sjevernoj Africi. Stanje na otoku je kritično jer u izbjegličkim centrima ima mjesta za samo 850 ljudi.

Ukupno je više od 35.000 Afrikanaca, među kojima oko 24.000 ilegalnih imigranata iz Tunisa, došlo do Lampeduse ili do drugih malih talijanskih otoka od početka ove godine.

Hiljade su prebačene u prihvatne centre u Italiji otkako je premijer Silvio Berlusconi obećao krajem marta da će očistiti Lampedusu, ali prepuni brodovi i dalje stižu.

Italija je pozvala druge vlade zemalja Evropske unije da pomognu u njihovom zbrinjavanju, ali je su takvi pozivi izazvali uzbunu svuda u Evropi.

“Evropa ne čini ono što je obećala“, rekao je u petak navečer talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni. "U Libiji je rat, a sve dok je tamo rat, izbjeglice će i dalje stizati“, kazao je, prenosi Hina.

Francuska i Italija zalažu se za to da se evropskim zemljama dopusti da suspendiraju politiku otvorenih granica kojom je uklonjena granična kontrola između većine država EU-a u skaldu sa Šengenskim sporazumom, te da se ponovno uspostave kontrole u vanrednim okolnostima.