Iz redakcije AP
31

Na Instagramu objavljene prve fotografije iz Sjeverne Koreje

Klix.ba
Jean H. Lee, šefica korejske redakcije Associated Pressa, koji se nalazi u Seulu i Pyongyangu, je na servisu Instagram objavila prve fotografije iz Sjeverne Koreje.

Fotografije su se na Instagramu pojavile samo nekoliko dana nakon što je Koryolink, jedini sjevernokorejski 3G mobilni operater, za sve strance otvorio servise prijenosa mobilnih informacija.

Lee se iz Sjeverne Koreje javila i putem Twittera.

"Moje prvo javljanje putem novog mobilnog internet servisa Koryolinka. Pozdrav za cijeli svijet iz centra u Pyongyangu", napisala je jučer Lee u 03:28 sati po lokalnom vremenu.

"Svuda se nalaze panoi koji pozdravljaju nuklearna testiranja", napisala je Lee nekoliko sati kasnije.

Associated Press je svoj prvi novinski biro u Sjevernoj Koreji otvorio u januaru 2012. godine nakon godinu dana pregovaranja sa liderima ove komunističke zemlje.

Sredinom januara ove godine Eric Schmidt, izvršni direktor Googlea, je posjetio Sjevernu Koreju sa svojom 19-godišnjom kćerkom Sophie i još sedam osoba. Iako im je rečeno da će im po ulasku u zemlju biti oduzeti svi elektronski uređaji, Sophie je uspjela unijeti kameru. Ona je nakon posjete objavila nekoliko fotografija iz ove zemlje.

"Veoma je hladno i čudno. Naše putovanje je bilo mješavina unaprijed osmišljenih susreta, posjeta određenim lokacijama i nekoliko trenutaka koji pokazuju da su i oni obični ljudi", rekla je tada Sophie Schmidt.