Mnogi se protive
70

Na Farskim otocima počeo kontroverzni tradicionalni lov na delfine, na stotine budu ubijene

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Započeo je godišnji lov na delfine na Farskim otocima, što je izazvalo osudu grupa za prava životinja, iako je to i dalje složeno kulturno pitanje.

Dva prva lova na delfine održana su na sjevernoatlantskim otocima 8. i 15. maja, pri čemu je ubijeno oko 60 inteligentnih sisavaca.

Tokom godine planirano je više lova, a John Houston iz globalne grupe za pritisak Blue Planet Society rekao je Euronewsu da bi "stotine" moglo biti "pobijeno".

On je oštro osudio tu "okrutnu" praksu, opisujući kako se grupe koje broje 60 do 100 delfina skupljaju u fjord, a zatim kukama vuku na obalu i "kolju" jednog po jednog.

Kako su harpuni i vatreno oružje zabranjeni na moru, oštrice i šiljci koriste se za stvaranje katastrofalnih povreda koje ubijaju životinje.

Otočani u velikoj mjeri podržavaju "grindadráp" (kako se zove na ferojskom), nazivajući ga kulturnom tradicijom. Kažu da su delfini lovili stoljećima, a njihovo meso i salo sastavni su dio lokalne prehrane.

Iako su delfini zaštićeni zakonima EU-a i UK-a, autonomni status otoka znači da može postavljati vlastite zakone i pravila.

“Nema apsolutno nikakve potrebe za ovom razinom okrutnosti u zemlji koja ima prosječnu plaću od oko 60.000 dolara godišnje i ima desetak supermarketa s globaliziranim opskrbnim lancima. Stvarno je to nešto što rade svakog ljeta za malo uživanja. To je krvavi sport", rekao je Houston.

Dokazi o lovu na delfine na Farskim otocima datiraju iz 800. godine nove ere, a lov se uglavnom prikazuje u farskoj umjetnosti i književnosti.

Neki vide strane kampanje protiv toga kao oblik kulturnog imperijalizma nametnutog njihovoj maloj populaciji od 50.000.

Lov može biti vrlo dug i mučan za izrazito društvene sisavce, koji mogu ostati sa svojim članovima porodice cijeli život.

“Cijeli proces lova i ubijanja može potrajati i najbolji dio dana”, kaže Houston.

U saopćenju poslanom Euronewsu, farsko Ministarstvo vanjskih poslova, industrije i trgovine nazvalo je metodu ubijanja, rezanje delfinovog vrata kako bi se prerezala leđna moždina, humanom i brzom.

Rečeno je da posebno koplje, koje je dizajnirao farski veterinar, ubija životinju za "1-2 sekunde", dok se "normalno cijela skupina delfine ubije za manje od petnaest minuta".

Unatoč tome, otpremanje delfina može biti vrlo slikovito, pri čemu cijelo more postaje grimizno crveno.

"Nema sumnje da su farske dlefine dramatičan prizor za ljude koji nisu upoznati s ovim lovom i klanjem sisavaca. Ovi pogoni na delfine su ipak dobro organizirani i potpuno regulirani", rekli su iz Ministarstva.

Glasnogovornik Društva Blue Planet Houston odbacio je ovo, izazivajući zabrinutost da regulacija nije dovoljna.

“Kolju ih vani s neobučenim ljudima. Branitelji to pokušavaju usporediti s uređenom klaonicom domaćih životinja. Ali nije ništa slično", rekao je.

Prošle je godine u lovu ubijeno 1400 delfina, što je izazvalo međunarodni protest. Vlasti su uvele pravila da ograniče veličinu ulova na 500.

Vrsta nije ugrožena i smatra se "najmanjom brigom" za zaštitu prirode.