Svijet
0

Na Brijunima započela konferencija tužitelja

FENA
Brijuni
Brijuni
Regionalna konferencija državnih odvjetnika posvećena pitanjima kaznenog progona počinitelja ratnih zločina pred domaćim sudovima započela je u četvrtak na Brijunima i okupila je, uz glavne tužitelje Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, i glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte.

Jednodnevnu konferenciju organizira Državno odvjetništvo Republike Hrvatske a sudionici skupa raspravljat će na temu "Suradnja državnih odvjetništava u progonu ratnih zločina - postojeći i budući oblici suradnje".

Skup se odvija u dva dijela odnosno u jutarnjem i popodnevnom terminu a zbog teme skupa konferencija je radnog tipa i zatvorena za javnost. Novinarima iz nekoliko redakcija koji su jutros stigli u Fažanu zabranjen je odlazak na Brijune uz obrazloženje da će po završetku konferencije biti objavljeno zajedničko priopćenje sudionika.

"Ukoliko će sudionici konferencije po završetku skupa davati izjave, bit ćete pravovremeno obaviješteni", rekla je novinarima glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

Carla del Ponte, koja je na Brijune doputovala u srijedu poslijepodne, trebala bi se u petak sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima Republike Hrvatske.

Prema najavi Državnog odvjetništva uz glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića na konferenciji sudjeluje i glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Marinko Jurčević, tužitelj za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević te vrhovna državna tužiteljica Republike Crne Gore Vesna Medenica.