Astronomski događaj
47

Na američkom kontinentu danas će biti vidljivo potpuno pomračenje Sunca, građani euforični

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Milioni građana Sjedinjenih Američkih Država se nadaju vedrom nebu uoči potpunog pomračenja Sunca koje se očekuje danas.

Meteorolozi predviđaju oblačno vrijeme u sjevernom Meksiku, Teksasu i dijelovima regije Velikih jezera. Nešto povoljniji vremenski uslovi, samim time bolji uslovi za posmatranje solarne eklipse, očekuje se u zapadnom Meksiku i dijelovima srednjeg zapada SAD-a, uz vedro proljetno nebo vjerovatno u Novoj Engleskoj i Kanadi.

Potpuno pomračenje Sunca, prvo koje je prešlo kontinent od 2017. godine, prvo će pogoditi kopno na zapadnoj obali Meksika. Pratit će sjeveroistok kroz gusto naseljena područja i nekoliko većih gradova u tri zemlje.

Neka područja duž puta totaliteta - gdje Mjesec potpuno zaklanja Sunce - doživjet će mrak skoro četiri i po minute.

Prema NASA-i, 31,6 miliona ljudi živi na putu totaliteta, a očekuje se da će još milioni putovati da vide nebeski događaj.

Tokom perioda totaliteta, potrebne su specijalne naočale za posmatranje djelimičnih faza pomračenja. Stručnjaci savjetuju da obične sunčane naočale neće raditi, a gledanje u Sunce, čak i kroz kameru ili pametni telefon, može uzrokovati oštećenje oka za nekoliko sekundi.

Naučnici će iskoristiti prednost pomračenja da izvode eksperimente, lansiraju rakete u nebo, posmatraju ponašanje životinja i proučavaju neuhvatljivu koronu Sunca - sjajnu spoljašnju atmosferu zvijezde.

Sljedeće pomračenje Sunca u SAD-u i Kanadi bit će vidljivo tek 2044. godine.