Među njima 18 Australki
0

Na aerodromu u Dohi pronađena beba, putnice bile prinuđene na detaljan medicinski pregled

A. B.
Međunarodni aerodrom Hamad u Dohi, Ilustracija: Shutterstock
Međunarodni aerodrom Hamad u Dohi, Ilustracija: Shutterstock
Na aerodrom u Dohi pronađeno je napušteno novorođenče nakon čega je najmanje 18 žena s različitih 10 letova bilo peinuđeno na detaljne medicinske preglede kako bi se otkrilo da li su povezane s tim slučajem.

Govoreći na saslušanju u australskom Senatu, ministrica vanjskih poslova Australije Marise Payne, rekla je da je riječ o 18 australskih državljanki koje su bile prinuđene na "krajnje neprimjerene" preglede tokom tranzita kroz Katar 2. oktobra.

Još nije utvrđeno koliko je ukupno žena, osim australskih državljanki, bilo pregledano na taj način.

Među letovima tog dana bio je i let 908 kopanije Qatar Airways koji je letio za Sydney, ali je presjedao u Dohi (Katar). Ministrica vanjskih poslova je dodala da nije samo Australija jedina zemlja čiji su građani bili podložni tom neprijatnom događaju, ali nije precizirala o kojim još državama je riječ.

Govoreći na istom saslušanju, senatorka Penny Wong iz australske Laburističke stranke je opisala kakvom pregledu su žene bile podvrgnute te ga je nazvala "invazivnim postupkokm".

Iako tačni detalji nisu objavljeni ni izneseni u javnosti, zna se da su žene bili prinuđene na pregled u kolima hitne pomoći na ulici.

Premijer Australije Scott Morrison rekao je da je taj incident "zastrašujući" i "neprihvatljiv".

"Kao otac kćeri mogao sam samo zadrhtati na pomisao da će bilo koja žena, bilo da je riječ o državljanki Australije ili ne, biti podvrgnuta tome. Važno je da putnici gdje god da putuju, ne budu izloženi takvim situacijama", dodao je Morrison.

Vlada Katara je pojasnila da je ovakav način pregleda pokrenuo pronalazak novorođenčeta koje je bilo umotano u plastičnu vrećicu i ostavljeno u napuštenoj kanti za smeće na međunarodnom aerodromu u Dohi.

"Djevojčica je spašena i to je zaista bilo šokantan i zastrašujući pokušaj ubistva. Beba je sada sigurna i pod medicinskim nadzorom u bolnici u Dohi", naveli su.

Dodali su da se trenutno traga za majkom napuštenog novorođenčeta kako bi spriječili da napusti državu, piše CNN.

"Država Katar žali zbog bilo kakvih neugodnosti ili povrede ličnih sloboda putnika što je izazvala navedena akcija", navedeno je u izjavi.

Australska vlada je, s druge strane, zatražila od Katara kompletan izvještaj o ovom incidentu.

Jedan od putnika je kazao da je atmosfera u avionu bila izuzetno napeta nakon što su se putnice vratile s tog pregleda.

"Jedna dama je plakala. Ostali su bili šokirani i niko nije mogao vjerovati šta se dogodilo. To je bila toliko privatna i delikatna situacija koju ne želite dijeliti s drugim ljudima", kazao je.

Ovaj slučaj je australska vlada proslijedila Saveznoj policiji Australije koja će na njemu raditi u saradnji s Ministrastvom vanjskih poslova.