Indonezija
0

Muslimanima zabranjeno prakticiranje joge

Sarajevo-x.com
Muslimanima u Indoneziji zabranjeno je prakticiranje joge jer joga, kroz hinduističku religiju, može muslimane 'odvratiti' od islama, piše Telegraph.

Oko 700 članova indonezijskog Vijeća Ulema (MUI) donijelo je odluku po kojoj se Indonežanima islamske vjeroispovijesti zabranjuje prakticiranje joge jer 'hinduističke mantre koje se pritom izgovaraju mogu narušiti islamska vjerovanja', stoji u saopćenju Vijeća.

'Određene mantre u hinduzimu se u islamu smatraju haramom jer sadrže nedozvoljene riječi i radnje', objasnio je zabranu Marif Amin, glasnogovornik Vijeća Ulema.

Vijeće je dodalo da muslimani mogu prakticirati jogu ako se to svodi čisto na fizičku vježbu, ali da meditacija, mantranje i ostale stvari koji su dio vježbe ne dolaze u obzir.

MUI, najuticajnije muslimansko tijelo u Indoneziji, ne donosi zakone, ali utiče na odluke vlade, a kako piše Telegraph, 'veliki je grijeh ne poštovati odluke MUI-ja'.

Yoga, tradicionalni indijski sistem vježbi kombiniranih sa meditacijom, koristi se opuštanje i jedna je od najpopularnijih relaksacija u indonezijskoom glavnom gradu Jakarti.

Indonezija, službeno sekularna država, je zemlja s najvećim postotkom muslimanskog stanovništva, čak 90% od 234 miliona stanovnika su sljedbenici islama.