Mnogi se protivili kazni
0

Muškarac u Missouriju pogubljen zbog ubistva dvojice zamjenika šerifa

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Muškarac iz Missourija pogubljen je nakon što je ubio dvojicu muškaraca kao tinejdžer, unatoč tome što je nekoliko porotnika u tom slučaju tražilo smanjenje kazne.

Michael Tisius (42) umro je od smrtonosne injekcije u državnom zatvoru u Missouriju u utorak navečer po lokalnom vremenu.

Tisius je 2010. godine osuđen na smrt zbog ubistva dvojice šerifovih zamjenika u neuspješnom pokušaju oslobađanja bivšeg cimera iz ćelije. On je bio 12. čovjek koji je ove godine pogubljen u SAD-u.

Republikanski guverner Missourija Mike Parson odbio je zahtjev za pomilovanje za Tisiusa. Žalba Vrhovnom sudu SAD-a u posljednji trenutak za odgodu izvršenja također je bila neuspješna.

Prema tužiteljima, tada 19-godišnjak se 2000. godine pojavio u zatvoru Randolph County s Tracie Bulington, djevojkom njegovog bivšeg cimera iz ćelije Roya Vancea.

Tisius je tada izvadio pištolj i ustrijelio šerifove zamjenike Jasona Actona i Leona Egleyja, koji su obojica bili nenaoružani.

Međutim, on i Bulington nisu uspjeli pronaći ključeve Vanceove ćelije i pobjegli su. Uhvaćeni su sljedeći dan nakon što im se pokvario auto.

Bulington i Vance na kraju su osuđeni na doživotni zatvor.

Tisiusovi advokati tvrdili su da bi ga trebalo poštedjeti smrtne kazne budući da je u vrijeme ubojstava imao 19 godina i da je patio od mentalne bolesti.

Šest bivših porotnika među 12 koji su jednoglasno glasali za preporuku smrtne kazne također su izjavili pod zakletvom da sada preferiraju doživotni zatvor umjesto smrtne kazne.

Međutim, guverner Parson odbio je zahtjev za pomilovanje, naglašavajući da je Tisiusu osiguran "pravilan proces i pošten postupak" za "brutalna ubistva".

U završnoj pisanoj izjavi, Tisius je izrazio "vječno kajanje" obiteljima ljudi koje je ubio.

"Žao mi je. I to ne zato što sam na kraju. Već zato što mi je doista žao", napisao je.