Nepoznavanje historije
27

Musk dovodio u pitanje postojanje NATO saveza, njegova društvena mreža ga "obrukala"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki milijarder i vlasnik SpaceX-a Elon Musk doveo je u pitanje potrebu za NATO-om, nakon čega je dobio "demant" vlastite društvene mreže X. Odgovorio mu je i latvijski predsjednik Edgars Rinkevičs.

Američki milijarder uključio se u raspravu na društvenoj mreži X o izvedivosti postojanja NATO-a.

"Uvijek sam se pitao zašto je NATO nastavio postojati, iako se njegov neprijatelj i razlog postojanja, Varšavski pakt, raspao", napisao je Musk u svojoj objavi .

Ovom objavom Musk nije samo doveo u pitanje opravdanost postojanja NATO-a, već je i proširio dezinformacije o razlozima stvaranja Saveza, jer je Varšavski pakt potpisan između zemalja socijalističkog lagera 1955. godine, a NATO je formiran šest godina ranije.

No, ubrzo je stigao demant u vidu odgovora zajednice na društvenoj mreži X (Community note).

"Varšavski pakt je bio reakcija na NATO, a ne obrnuto. NATO je kolektivni odbrambeni savez, koji ne cilja na jednog protivnika, a bio je aktivan u Evropi, Africi i Aziji", napisano je u komentaru.

Latvijski predsjednik je također odgovorio na izjavu američkog milijardera. Rinkevičs je objasnio Musku koji je pravi razlog stvaranja i postojanja NATO-a.

"Dragi Elone Musku, razlog zašto je NATO osnovan, postoji i trajat će - Rusija i drugi neprijatelji slobodnog svijeta", naglasio je u svom odgovoru na X.

Ovo nije prvi put da Elon Musk šokira izjavama o geopolitici ili ratu Rusije protiv Ukrajine. Stalno se uvlači u skandale o kojima se raspravlja na internetu.

Na primjer, Musk je krajem februara rekao da je Ukrajina odavno trebala potpisati mirovni sporazum s Rusijom. Prije toga milijarder je ruskog diktatora Vladimira Putina nazvao "dobrim momkom".