Svijet
0

Musharraf razmatra uvođenje vanrednog stanja u Pakistanu

FENA
Pakistanski ugroženi predsjednik Pervez Musharraf u četvrtak je održao sastanak sa svojim savjetnicima i političkim saveznicima kako bi razmotrio uvođenje vanrednog stanja u zemlji.

Ulice Islamabada bile su mirne uprkos sinoćnjim izvještajima da se Musharraf sprema da uvede tu mjeru koja bi vjerovatno odgodila izbore do kraja godine i mogla bi rezultirati ograničenjima prava okupljanja i rada medija.

Vlada bi mogla opravdati vanredno stanje pozivajući se na rastuću nesigurnost i valove napada - od kojih su brojni samoubilački bombaški napadi - islamskih militanata u savezništvu s talibanima i al-Qaidom tokom prošlog mjeseca.

General Musharraf, veliki američki saveznik, prolazi kroz najteži period otkako je preuzeo vlast u puču iz 1999.

Analitičari i opozicioni lideri strahuju da bi on mogao pribjeći uvođenju vanrednog stanja zbog ustavnih problema s kojima će biti suočen ukoliko bude reizabran od skupštine dok istovremeno obavlja dužnost zapovjednika vojske, čime bi parlamentarne izbore pomjerio za kraj godine.

"Uvođenje vanrednog stanja neće voditi ka stabilnosti i ja se stoga nadam da se tako veliki korak neće poduzeti", izjavila je bivša premijerka Benazir Bhutto, liderka najveće opozicione stranke koja živi u samonametnutom egzilu, za Geo televiziju tokom noći.

Nasim Zehra, ugledni politički analitičar, izjavio je da će Musharraf riskirati svoju političku budućnost ukoliko izabere uvođenje vanrednog stanja.

"Ukoliko Musharraf učini zaokret i ne bude posljedičnog političkog odgovora, šanse su veće za više sukoba koji bi mogli dovesti do Musharrafove smjene", izjavio je Zehra.

Bhutto je izjavila da se Chaudhry Shujaat Hussain, predsjednik vladajuće pakistanske Muslimanske lige, stranke koja bi izgubila najviše ako se izbori održe po planu, zalaže za uvođenje vanrednog stanja već neko vrijeme.

Husain je jedan od političkih saveznika koje je Musharraf pozvao na sastanak u svom logorskom uredu u Rawlpindiju, garnizonskom gradu u blizini ulaza u Islamabad, u četvrtak ujutro.

Iako je jedan član unutrašnjeg kruga pakistanskog rukovodstva izjavio Reutersu da će vanredno stanje skoro sigurno biti uvedeno, drugi je kazao kako Musharraf i njegovi savjetnici žele da sačekaju reakcije prije nego što poduzmu akciju.

Portparol je izjavio da ništa nije finalizirano.

"Sve opcije su otvorene za vladu", izjavio je Reutersu zamjenik ministra informisanja Tariq Azim Khan.

Khan je izjavio da bi mjere mogle biti uvedene zahvaljujući pogoršanoj sigurnosnoj situaciji u plemenskim područjima i u Sjeverozapadnoj pograničnoj pokrajini, te sugestijama američkih političara da bi Amerika trebala biti spremna da napadne unutar pakistanske teritorije ukoliko dođe do djelotvornih obavještajnih podataka o ciljevima al-Qaide ili talibana.

Sjedinjene Države vrše pritisak na Musharrafa da djeluje protiv baza al-Qaide u plemenskoj regiji u blizini afganistanske granice.

Zapadne zemlje koje imaju vojnike u Afganistanu osjetljive su na nestabilnosat u nuklearnoj sili Pakistanu, čija je pomoć od ključnog značaja za borbu priotivv talibanske poibune i kontraterorističke operacije protiv al-Qaide.

Musharraf je otkazao planove da se pridruži afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju u u četvrtak u Kabulu na tradicionalnom vijeću afganisatanskih i pakistanskih lidera.