Svijet
0

Musharraf optužuje Karzaija da ne brine o svojoj zemlji

FENA/AFP
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf optužio je u utorak, u razgovoru za kanadski kanal CBS, afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija da se "više brine o sebi nego o svojoj zemlji".

Musharraf je izrekao ove riječi uoči večere koju će dvojica čelnika imati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u srijedu u Bijeloj kući, mada predsjednik Bush pokušava minimizirati tenzije između dvojice saveznika u borbi protiv terorizma.

"Moramo raditi zajedno, bojim se da to nije uopće pošteno. On se više brine o samom sebi nego o Afganistanu. On lično je 'paštun' i vrlo dobro zna šta se dešava na terenu", rekao je Musharraf.

Na pitanje o optužbama Karzaija i generala NATO-a koji prigovaraju njegovoj zemlji da nije uradila dovoljno da spriječi talibane da ulaze u Afganistan iz Pakistana, Musharraf je rekao da se "oštro" buni protiv takvih izjava.

"To je najgora stvar koja se može desiti jednoj zemlji koja je tokom 27 godina trpjela sve ono što se dešavalo u regionu. Mi smo oni koji su vodili borbu protiv komunizma. Sada smo na liniji fronta protiv terorizma. Mobilizirali smo 80.000 vojnika a izgubili 500", rekao je on.

On je kazao da je njegova zemlja dosad uhapsila 680 pripadnika al-Qaide i "razbila uzde" terorističke mreže u planinama Pakistana. "Oni su sada u bijegu, uništili smo njihova skloništa i sada su u manjem broju u Pakistanu", gdje se računaju na stotine", dodao je on..