Svijet
0

Musharraf bi idućeg vikenda trebao podnijeti ostavku kao vrhovni komandant

FENA
Predsjednik Pakistana general Pervez Musharraf trebalo bi da ovog vikenda podnese ostavku na dužnost vrhovnog vojnog komandanta, prije nego što položi zakletvu za novi mandat šefa države, izjavio je u srijedu vladin advokat Malik Mohammad Qayyum.

Vrhovni sud, čiji sastav je izmijenjen kako bi bio povoljan za Musharrafa, trebalo bi da u četvrtak potvrdi njegov trijumfalni reizbor od 6. oktobra indirektnim glasanjem narodnih skupština, ocijenio je Qayyum, državni tužilac, glavni advokat vlade.

Opozicija je osporila Musharrafovu izbornost, pozivajući se na ustav koji određuje da treba napustiti dužnost vrhovnog komandanta prije izbora, ali i same izbore, jer budući šef države treba da bude izabran na općim izborima 8. januara, a ne da ga biraju dosadašnje skupštine.

Opozicija smatra da je Musharraf, zato što mu većina sudaca Vrhovnog suda nije bila naklonjena, uveo vanredno stanje pozivajući se na islamističku prijetnju. Već sutradan, ovaj zakon o izuzeću mu je omogućio da otjera neposlušne suce i da ponovo sastavi sud.

Novi Vrhovni sud je odbio pet od šest zahtjeva opozicije protiv Musharrafovog reizbora i zadržao samo jedan koji nije predstavljao prepreku. Sud će o ovom zahtjevu raspravljati u četvrtak.

Ako Vrhovni sud odbaci ovaj zahtjev, u što nema sumnje kako smatraju sudski krugovi, "tada bi predsjednik Musharraf trebalo da položi zakletvu kao civilni prdesjednik, prije subote ili nedjelje", izjavio je Qayyum.