Svijet
0

MUP Srbije uhitio osam osumnjičenih za krijumčarenje cigareta

FENA
Srbijanska policija uhitila je u srijedu osam od 15 članova organizirane kriminalne skupine, osumnjičenih za krijumčarenje cigareta kojima je država oštećena za više od 40 milijuna eura. Organizator kriminalne skupine bio je poznati poslovni čovjek Stanko Subotić, priopćio je MUP Srbije.

Prema priopćenju, među uhićenima je i bivši načelnik novosadske policije te bivši načelnik Centra Državne sigurnosti Novog Sada, dvojica bivših radnika Savezne uprave carina, kao i radnici Subotićeva poduzeća "MIA" iz Uba. Uhićen je i jedan od osnivača paravojne skupine "Škorpioni", čiji su pojedini pripadnici osuđeni ili se protiv njih vodi postupak zbog ratnih zločina tijekom rata u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Kako je priopćila policija, uhićenje je uslijedilo "poslije višegodišnje istrage, u suradnji sa Specijalnim tužiteljstvom za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu", u vezi sa slučajem "Mreža", odnosno postupkom protiv bivšeg direktora Savezne uprave carine Mihalja Kertesa, koji je otprije nekoliko mjeseci u pritvoru i kojega optužnica tereti za brojne zloupotrebe u vrijeme režima Slobodana Miloševića.

Subotićeva skupina je osumnjičena, navodi se u priopćenju, da je preko njegova poduzeća "MIA" iz Uba od 1995. godine do 1997. godine "uvozila cigarete bez evidentiranja i prodavala na crnom tržištu", čime su državni proračun oštetili za više od 40 milijuna eura.

"Taj novac su iz Srbije prebacivali preko Crne Gore i Makedonije na svoje račune na Cipru", navela je policija, dodajući da se za Subotićem i ostalim članovima organizirane skupine intenzivno traga.