Ponovo u vojnoj bolnici
0

Mubarak ima vodu u plućima i slomljena rebra

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Svrgnuti egipatski predsjednik 84-godišnji Hosni Mubarak, koji je u četvrtak prebačen iz zatvora u jednu vojnu bolnicu, pati od vode u plućima i slomljenih rebara, javila je državna agencija Mena.

Državni tužilac je u četvrtak naredio prebacivanje Mubaraka, osuđenog u junu na doživotni zatvor zbog gušenja narodne pobune protiv njegovog režima, u kojoj je bilo 850 mrtvih, u jednu vojnu bolnicu zbog pogoršanja njegovog zdravlja, izjavio je jedan izvor iz ureda tužioca.

Rendgenski snimci su pokazali da su Mubaraku slomljena rebra kada je 15. decembra pao u tuš kabini i da pati od nakupljanja vode u plućima, javila je u četvrtak navečer agencija Mena pozvavši se na liječnički izvještaj.

Ured tužitelja je saopćio da će se bivši predsjednik vratiti u zatvor u Tori, u predgrađu Kaira, kada bude završeno neophodno liječenje.

Mubarakovo zdravlje, tabu u vrijeme njegovog predsjedavanja, predmet je brojnih spekulacija i kontradiktornih informacija nakon njegove ostavke pod pritiskom narodne pobune u februaru 2011. godine.

Nekoliko sedmica poslije suđenja u junu i prebacivanja u zatvor u Tori, doživio je moždani udar, a agencija Mena je javila da je "klinički mrtav". Medicinski izvori su tvrdili da je samo u komi.

Sigurnosni izvori su potvrdili da ima tešku depresiju, teškoće pri disanju i povišen pritisak.