Veliko tržište
17

Mračna tajna najveće švicarske rafinerije zlata: Šta otkriva jedno povjerljivo pismo

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Centralni ured za kontrolu plemenitih metala u Švicarskoj je 3. decembra 2020. izvršio kontrolu u rafineriji zlata Valcambi koja se nalazi u kantonu Ticino. Tom prilikom je pronađeno zlato sumnjivog porijekla.

Direktno je stiglo iz rafinerije u Dubaiju, čiji je naziv MTM, a koja je u vlasništvu grupacija Kaloti. Navedena imena vjerovatno nisu poznata široj javnosti, ali u svijetu plemenitih metala Kaloti i njegov MTM su sinonim za prljavo zlato. Kompanija se tereti za pranje novca zarađenog trgovinom drogom.

Povjerljivo pismo

U povjerljivom pismu švicarskih vlasti, do čijeg sadržaja su došli švicarski mediji RTS i NZZ am Sonntag, navedeno je da je Centralni ured za kontrolu plemenitih metala upozorio upravu Valcambija na visokorizične radnje.

"Naša istraga je bila fokusirana na poluge zlata kupljene od (kompanije) Trust One Financial Services. Zlato je direktno isporučeno iz rafinerije MTM u Dubajiju. Mediji ovu kompaniju dovode u vezu s pranjem novca i finansiranjem terorizma", istaknuto je.

Nadležni su izrazili iznenađenost time što je kompanija nastavila održavati poslovne odnose sa MTM-om, uprkos značajnim rizicima.

Postrojenje bez nadzora

Istaknuto je da Valcambi nije izvršio nikakvu provjeru rafinerije u Dubaiju te da se oslanjao na informacije koje je davao finansijski posrednik, a to je Trust One Financial Services. Međutim, Centralni ured za kontrolu plemenitih metala nije sankcionisao Valcambi.

To je posljedica toga što švicarskim zakononom nisu predviđene nikakve mjere, čak i onda kada se utvrdi da kompanija nije izvršila nadzor.

Iz Ministarstva finansija Švicarske, koje nadzire Ured za kontrolu plemenitih metala, poručili su da postojanje sumnjivog poslovnog odnosa nije dokaz krivičnog djela.

"Prelazak crvene linije"

Olivier R. Muller, stručnjak za izradu satova i bivši direktor jedne od rafinerija zlata, smatra da pismo ne ostavlja mjesta sumnji.

"Valcambi je prešao crvenu liniju koju druge švicarske rafinerije ne bi prešle. Cijeli Kalotijev lanac nabavke je netransparentan. To je ogroman rizik za reputaciju, koji bi mogao narušiti imidž drugih kompanija na švicarskom tržištu", konstatovao je Muller.

Koliko je značajno švicarsko tržište pokazuje činjenica da je Švicarska globalno središte u trgovini zlatom. Prema pojedinim procjenama, 60 do 70 posto svjetskog zlata prođe kroz ovu državu.

Ovaj uspjeh se može pripisati znanju švicarskih rafinerija zlata, nepostojanju PDV-a na zlato i neadekvatnom zakonskom okviru.

Optužbe za pranje novca

Povjerljivi dokumenti potvrđuju strahove nevladinih organizacija. Marc Ummel iz organizacije Swissaid je među ključnim figurama u ovoj oblasti. Industrija plemenitih metala ga se plaši zbog njegove stručnosti.

"Dotični dokument (pismo) potvrđuje ono što smo nekoliko godina osuđivali. Nabavkom od kompanija, koje su vrlo bliske Kalotiju, Valcambi preuzima ogromne rizike i ne ispunjava zahtjeve Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj država (OECD). Kaloti je uvezao zlato iz Sudanske centralne banke, čiji dio potiče iz zone sukoba. Tako navode stručnjaci Ujedinjenih nacija. Kaloti je također bio umiješan u pranje novca", naglasio je Ummel.

U izvještaju Swissaida iz 2020. je navedeno da Valcambi kupuje zlato iz Dubaija.

"Neko bi se morao zapitati zašto bi kompanija uvozila zlato iz Dubaija, koje je već rafinirano do 99,5 posto čistoće, a zatim ga ponovo istopilo u švicarskoj rafineriji. Glavni razlog za to jeste što zlato iz Dubaija nije certificirano od Londonske asocijacije tržišta poluga (LBMA)", kazao je Ummel.

Napomenuo je da je spomenuta certifikacija predstavlja međunarodni industrijski standard koji je od vitalnog značaja u prodaji zlata velikim bankama ili proizvođačima satova.

Primijetio je da je zlato iz Dubaija dobilo certifikat LBMA i da mu je porasla vrijednost nakon što je dospjelo u švicarsku rafineriju.

Potvrđeno porijeklo zlata

LBMA certifikatom se garantuje čistoća zlatnih poluga i porijeklo zlata. Ne smije biti iz ratom zahvaćenih područja ili stečeno kriminalnim aktivnostima. Zahvaljujući ovom certifikatu moguće je prodati zlato bilo gdje i dobiti pristup najzahtjevnijim kupcima, među kojima su državne centralne banke.

Na upit RTS-a, iz LBMA su saopćili da odnos Valcambija i Kalotija nije problematičan.

"Pomno pratimo kompanije koje certificiramo i koje imaju poslovne odnose u područjima koja su identificirana kao rizična. Trenutno ne postoji problem s kupovinom zlata iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sve dok je nabavka odgovorna", uvjeravaju u LBMA.

Valcambi tužio Swissaid

Valcambi je odbio da odgovori na zajednički upit RTS-a i NZZ am Sonntag. Kompanija je 2020. je osporila spomenuti izvještaj Swissaida - podnijela je tužbu.

Upravo se poziva na tužbu kao razlog zašto odbija odgovoriti na novinarske upite. Naglasili su da ne žele davati komentare dok je pravni postupak u toku. Izvršni direktor Valcambija Michael Mesaric je za list Le Temps odgovorio na kritike Swissaida.

"Poštujemo pravila koja postoje, a idemo čak i dalje od toga, tražeći od prodavaca da potpišu izjavu o usklađenosti. Provodimo sve potrebne provjere kako bismo osigurali da sumnjivo zlato ne dođe do Valcambija i stalno nastojimo unaprijediti naš rad", izjavio je Mesaric.

Uvoz zlata iz Dubaija

Valcambijev čelnik je oktobru 2020. za list Berner Zeitung izjavio da tokom 2019. nisu imali poslovne odnose s Kalotijem. No, kako prenosi portal swissinfo, ovo je iznenađujuća tvrdnja, jer je u povjerljivim dokumentima, do kojih je došao RTS, istaknuto da je Kaloti u navedenom periodu, pa čak i do decembra 2020., isporučivao zlato Valcambiju. RTS nema dokaz da poslovni odnos i dalje postoji.

Prema švicarskim podacima, uzvoz zlata iz Dubaija u Švicarsku nije smanjen u posljednjih nekoliko gidina. U ovu zemlju se godišnje uveze između 120 i 150 tona zlata vrijednog nekoliko milijardi dolara.

Ostaje da se vidi kako će posljednja saznanja utjecati na Valcambijeve klijente, među kojima su kompanije Apple, Nokia te veliki švicarski proizvođači satova i nakita.