Svijet
0

Mottaki razgovarao s generalnim direktorom IAEA-e

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Iranski ministar vanjskih poslova Manoucher Mottaki izjavio je danas u Muenchenu da je imao "vrlo dobar" razgovor s generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukiom Amanom o sporazumu o uranu iz Islamske Republike.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) napravila je nacrt sporazuma prema kome bi Iran trebalo da pošalje slabo obogaćeni uran u inostranstvo na dalju preradu i pretvaranje u gorivo za medicinski reaktor u Teheranu.

Cilj sporazuma je da se iranske zalihe slabo obogaćenog urana smanje toliko da ne budu dovoljne za proizvodnju materijala za atomsku bombu.

Ministar Mottaki je rekao da je s Amanom tokom konferencije o sigurnosti u Muenchenu razgovarao o širokom spektru pitanja koja se tiču prijedloga sporazuma i da je svom sagovorniku pokušao da objasni stavove Irana, javio je Reuters.

Međutim, Mottaki je ponovio da Iran insistira da količina slabo obogaćenog urana koja će biti poslata u inostranstvo u prvoj turi bude manja od 1.200 kilograma koliko traže svjetske sile.

U posljednjem izvještaju IAEA-e, objavljenom u novembru, navodi se da je Iran prijavio da posjeduje ukupno 1.763 kilograma slabo obogaćenog urana, što je, prema mišljenju stručnjaka, više nego dovoljno za proizvodnju jedne atomske bombe.

Amano je novinarima rekao da je od Mottakija tražio ubrzavanje dijaloga o iranskom nuklearnom programu, ali nije želio da iznosi lični stav da li je na pomolu napredak, prenijela je britanska novinska agencija.