Rusija
0

Moskva "pažljivo" prati Bidenovu posjetu Ukrajini i Gruziji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija ne želi "monopolizirati" kontakte sa zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, ali će "pažljivo" pratiti posjetu američkog potpredsjednika Joea Bidena Ukrajini i Gruziji, izjavio je u utorak glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko.
  • Pažljivo ćemo pratiti što će se dešavati, tim prije što se radi o pograničnim zemljama. Naš stav u vanjskoj politici jeste da ne uzurpiramo i ne monopoliziramo ničija prava. Izbor partnerstva za međunarodnu saradnju pokazuje suverenu volju samih subjekata, rekao je ruski zvaničnik, prenosi AFP.

  • Ono što je važno jeste da to bude transparentno, bez dvostrukih aršina, ali da nije na štetu interesa drugih, rekao je on, smatrajući, međutim, da zemlje koje je Biden izabarao za posjete i kalendar posjete ne pokazuje da je to "slučajnost".

Američki potpredsjednik u utorak je u Kijevu, kako bi uvjerio ukrajinske vlasti da poboljšanje rusko-američkih odnosa, nakon posjete predsjednika Obame Moskvi, neće umanjiti podršku Washingtona Ukrajini.

Biden u srijedu odlazi u Gruziju, drugu bivšu sovjetsku republiku, na čelu s prozapadnim predsjednikom Mihailom Sakašvilijem, čiji su odnosi s Moskvom posebno zategnuti i zbog rusko-gruzijskog rata u augustu 2008.