Svijet
0

Moskovljani protestiraju povodom smrti novinarke Politkovskaje

FENA
Opozicijski aktivisti i borci za ljudska prava okupili su se u nedjelju u Moskvi kako bi protestnom povorkom obilježili godišnjicu ubistva ruske novinarke i žestoke kritičarke Kremlja Ane Politkovskaje, ubijene prije godinu dana pred ulazom u svoju kuću.

Politkovskaja, oštra kritičarka predsjednika Vladimira Putina, bila je međunarodno priznata zbog svojih članaka o kršenju ljudskih prava u Čečeniji. Za rusku opoziciju njezina smrt, izvedena po obrascu naručenih ubistava, simbolizira nedostatak građanskih sloboda i sigurnosti za kritičare ruske vlade i Putina.

Bivši premijer i opozicijski čelnik Mihail Kasjanov pozvao je svoje pristalicee da se u nedjelju oko podneva okupe na Puškinovom trgu. Moskovske vlasti odobrile su protest, ali samo za 500 od 2.000 očekivanih protestnika, izjavila je glasnogovornica Kasjanova Tatjana Razbash.

U međuvremenu, Druga Rusija, koalicija opozicijskih udruženja koju je Kasjanov napustio početkom godine, održat će tokom dana protest na drugom mjestu u Moskvi.

Očekuje se i da bivši šahovski svjetski prvak Gari Kasparov položi cvijeće pred kuću Politkovskaje, rekla je njegova glasnogovornica Ljudmila Mamina.

Policija je u subotu uhapsila pet zapadnih aktivista za ljudska prava i ispitala organizatore konferencije za Politkovskaju u Nižnjem Novgorodu, oko 280 kilometara istočno od Moskve. Konferencija je otkazana nekon što su vlasti zaplijenile novac za njezinu organizaciju.

Pet stranaca, tri Španca, Britanac i Nijemac, aktivisti Amnesty Internationala, pušteno je na slobodu u subotu krajem dana.

Politkovskaja je, prenosi Hina, među 13 ubijenih novinara otkako je Putin 2000. godine stupio na predsjedničku dužnost. Za njezino ubistvo zasad niko nije optužen.