Mahmoud Abbas
0

"Mogući direktni pregovori sa Izraelom"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas razmatra prijedlog SAD-a o direktnim pregovorima s Izraelom ali na nižem nivou, izjavio je u ponedjeljak neimenovani palestinski zvaničnik.

Takve pregovore predložio je posebni američki posrednik za Bliski istok George Mitchell u najnovijem pokušaju da obnovi mirovni proces koji je u zastoju od decembra 2008.

Palestinski izvori, na koje se poziva Reuters, navode da je Mitchell u nedjelju tokom završene posjete regiji govorio o mjerama za izgradnju povjerenja koje će poboljšati uslove života na palestinskim teritorijama.

Izraelski zvaničnici izrazili su spremnost svoje vlade da učestvuju s palestinskim kolegama u diskusijama, kojima posreduju SAD.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je u nedjelju nove ideje za pregovore, poslije sastanka s Mitchellom, ne ulazeći u detalje.

Palestinski izvori objelodanili su u ponedjeljak da bi mjere za izgradnju povjerenja uključivale predavanje kontrole Palestincima na dijelovima Zapadne obale koje kontroliše izraelska armija i uklanjanje izraelskih kontrolnih punktova, kao i puštanje palestinskih zatvorenika na slobodu.

O tim mjerama raspravljalo bi se na sastancima ministara s obje strane ali ne i lidera. Izraelski politički izvori nisu potvrdili navedene mjere, već su samo govorili o pregovorima na ministarskom ili nižem nivou kako bi se smanjio jaz u odnosu na ključne nesporazume, buduće granice između dva naroda, status Jerusalema i sudbinu palestinskih izbjeglica.

Dosadašnji napori SAD-a da obnove pregovore s ciljem da se okonča decenijski sukob i osnuje palestinska država, nisu urodili plodom.

Palestinski zvačnik je precizirao da sastanci na nižem nivou koji se bave pitanjima vezanim za život Palestinaca, neće biti alternativa političkim pregovorima. Abbas će Mitchellove ideje razmatrati s arapskim liderima u narednim danima.

Netanyahuov portparol odbio je da bilo šta komentira o sadržaju diskusija s Mitchellom.

Palestinska strana insistira da Izrael potpuno obustavi izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali prije povratka pregovračkom stolu, a Izrael je pristao samo na ograničeno desetomjesečno zamrzvanje izgradnje domova za Jevreje na Zapadnoj obali, ali ne i u istočnom, mahom arapskom Jerusalemu. Abbas je to ocijenio kao neodgovarajući potez.