Zagonetni rast
82

Moguća veza između posjedovanja psa i rasta broja hepatitisa kod djece

F. H.
Zabilježen rast broja slučajeva nepoznatog soja hepatitisa kod djece (Foto: EPA-EFE)
Zabilježen rast broja slučajeva nepoznatog soja hepatitisa kod djece (Foto: EPA-EFE)
Zdravstveni stručnjaci širom svijeta ispituju zašto je porastao broj slučajeva hepatitisa kod djece. Neki od razloga koji su navedeni kao potencijalni uzroci su povezani sa lockdownima vezanim za Covid-19 i socijalnu distancu.

Naučnici ispituju vezu između posjedovanja pasa i skoka u broju slučajeva hepatitisa kod djece u Velikoj Britaniji. Više od 160 slučajeva je zabilježeno, a razlozi rasta nisu poznati.

Iz Agencije za sigurnost zdravlja Velike Britanije su saopćili da je primjećeno da je kod velikog broja slučajeva postojao pas u porodici ili izloženost psima na drugi način. U 64 od 92 slučejave zabilježena je izloženost psima, prenosi Sky News.

Ipak, saopćili su da još uvijek ne postoje sigurne tvrdnje te da veza može biti koincidinalna zbog toga što je vlasništvo nad psima uobičajno u Velikoj Britaniji.

Do sada, nije bilo smrtnih slučajeva nakon pojave hepatitisa ali je kod 11 djece morala biti izvršena transplatacija jetre. Zdravstvene vlasti su naglasile da je rizik od dobijanja hepatitisa i dalje jako nizak.